berita

‘Cikgu, Boleh Tolong?’ – Demi Anak, Wanita Sanggup Datang Ke Sekolah Minta Cikgu Download Aplikasi Untuk Pembelajaran

January 27th, 2021 | by Amat
Kini Trending

Sebelum ini, sudah banyak media mendedahkan mengenai kesusahan pelajar-pelajar untuk mendapatkan capaian internet sampai terpaksa panjat pokok, naik ke kawasan yang lebih tinggi dan sebagainya. Usaha mereka itu adalah untuk menghadiri kelas dan menuntut ilmu secara online bersama guru.

Ini pula perkongsian kisah dari pengguna Facebook Nazirul Mui’zz Azmi menceritakan kepayahan seorang ibu yang sanggup datang ke pejabat sekolah semata-mata untuk memuat turun aplikasi Telegram.

‘Cikgu, boleh tolong?’

Seorang pengguna Facebook dikenali sebagai Nazirul Mui’zz Azmi yang bekerja sebagai salah seorang guru di sebuah sekolah kawasan pedalaman. Di berkongsikan kisah pengorbanan seorang ibu yang semata-mata datang ke sekolah untuk memuat turun aplikasi Telegram buat anaknya menghadiri kelas online.

Hari ini abang mai sekolah. Rakaman untuk taklimat transisi dan pengenalan kawasan sekolah nak kena buat. Abang malas nak buka makmal komputer jadi duduk pejabat. Tengah kalut buat kerja datang satu ibu.

“Cikgu, boleh tolong?”

“Apa ada ya kak?”

“Cikgu boleh bubuh tu apa nama… telegram? Dalam handphone ni tak dak, tak reti nak bubuh”

“Saya buatkan dekat akak ya”

Problemnya, dekat sekolah abang, line teruk. Download telegram boleh sebab connect Wifi pejabat, tapi dia punya kod yang hantar ke SMS tu kena tunggu line telco juga.

“Ok kak bagi nombor phone akak boleh? Saya dah download jadi nak isi nombor telefon”

“Allah, kak kena tekan-tekan yang nak baca baki tu baru tau nombor telefon, tak hafal”

“Ok begini, maaf kak ya, dalam kawasan sekolah ni line teruk sikit. Saya minta akak pi dekat pondok guard tu ja Insyallah ada line, try dekat situ, saya duk kalut kertas banyak atas meja ni, maaf sangat”

Usaha nak bagi anak belajar

Bagaimanapun, niat seorang guru ini ingin membantu jadi terbantut apabila dia terpaksa mengutamakan tugasannya terlebih dahulu. Difahamkan, dia meminta si ibu tadi untuk turun ke pondok pengawal dan menunggu untuk mendapatkan capaian semula.

Ibu ini masuk balik dengan nombor dia dah tulis dekat tapak tangan. Abang pun isi. Allah, dia nak kod pula.

“Maaf sangat, saya mintak maaf sangat”

“Awat cikgu takpa habaq ja lagu mana”

“Begini, akak pi balik dekat tempat tadi sampai dapat SMS, lepas tu mai dekat saya, maaf sangat”

Berkali-kali juga abang mintak maaf. Pejabat dengan pondok guard ni balek deh je. Nampak depan nun boleh laung-laung, jarak selang 4 biji kereta je tapi memang line problem. Abang pula memang tengah kalut gila, karang pi tempat ada line telco, internet out of range, mai dekat internet telco tak ada line.

Nampak ibu ni mai lepas dapat SMS.

“Yang ni ka cikgu?”

“Haaa hat ni, dapat dah. Saya buatkan kejap”

Alhamdulillah, setel masuk Telegram, abang letak dekat sebelah Whatsapp dia. Siap masuk dalam group yang dia perlu.

Begitulah struggle rakyat marhean kampungan ini dalam usaha nak bagi anak tak tertinggal dalam pelajaran.

Perkongsian kisah dari guru ini diharap sedikit sebanyak dapat membuka mata pihak-pihak tertentu terhadap golongan yang tidak berkemampuan. Mereka juga sanggup bekorban tenaga dan masa dalam usaha memberi ruang untuk anak-anak tidak ketinggalan kelas online.

Sumber: Nazirul Mui’zz Azmi

SKIP THIS AD ×