berita

Dari Gempal Menjadi Ratu Cantik, Gadis Ini Nekad Buat Perubahan Kerana Tidak Tahan Dicemuh Rakan

July 27th, 2016 | by Ai
Kini Trending

coverrc

“Beauty comes in all shapes and sizes”, namun kita tidak dapat menolak hakikat bahawa definisi cantik pada pandangan masyarakat adalah mereka yang mempunyai tubuh badan langsing dan menarik. Justeru, golongan berbadan gempal sering menjadi cemuhan dan bahan ejekan orang sekeliling yang mendapat kepuasan dengan menyakiti hati orang lain.

Gadis ini telah membuktikan bahawa semua impian boleh jadi kenyataan. Pengalaman pahit di bangku sekolah mendorong Joanna Joseph, peserta pertandingan ratu cantik Miss Malaysia Earth 2016 untuk mengubah dirinya agar tidak terus dibelenggu hidup umpama ‘neraka’. Mari ikuti kisahnya yang penuh inspirasi ini!

Hidup Sengsara Kerana Berbadan Gempal!

Screenshot 2016-07-27 08.27.13

DARI GEMPAL JADI RATU CANTIK

DIALAH MISS SELANGOR EARTH 2016

Ini kisah dirinya…

Setiap hari saya mendapat pengikut baru yang bertanyakan tentang diri saya dan banyak lagi. Saya sedang melanjutkan pelajaran diploma dalam bidang TESL di MSU, Shah Alam. Selain itu, saya juga suka memberi motivasi dan inspirasi kepada orang ramai. Dulu, saya tak ada sebarang matlamat hidup. Saya pernah dibuli setiap hari oleh kawan-kawan saya sendiri kerana memiliki berat badan berlebihan dan mungkin kelihatan hodoh di mata mereka. Saudara-mara saya sendiri membuatkan hidup saya sengsara. Saya lalui pelbagai kesusahan sejak umur 12 hingga 16 tahun, sehingga saya ambil keputusan untuk menangani masalah tersebut sendiri kerana sedar, jika saya tidak bertindak sekarang maka saya akan kekal selamanya begitu. Saya terpaksa memaksa diri dan mengorbankan banyak benda untuk berada di tahap sekarang.

Tak Ambil Sebarang Pil Kurus!

joannacover

Insan yang berada disisi saya dan memberi motivasi untuk saya terus melangkah ke depan hanyalah ayah dan Justin. Saya mula menyukai perubahan yang saya lihat pada diri saya. Apa yang diperlukan adalah usaha gigih di gimnasium, diet yang baik dan tiada ubat-ubatan pil penurun berat badan. Saya pernah melihat ibu saya sengsara selepas mengambil pil kurus, malah tidak mahu makan apa-apa. Jadi, saya mengambil keputusan untuk membuktikan bahawa berat badan boleh dikurangkan tanpa sebarang jenis ubat-ubatan. 

Dan ini hasilnya. Saya akan bersenam bila ada masa, dan cuba untuk makan makanan yang sihat. Jika saya boleh melakukannya, mengapa anda tidak? Semuanya bergantung kepada pemikiran. Matlamat anda. Usahalah untuk mendapatkannya. Buktikan pada orang sekeliling bahawa anda boleh menjadi lebih daripada apa yang mereka bayangkan. Anda boleh melakukannya. Anda juga boleh dm saya untuk bertanyakan soalan tentang senaman dan nutrisi makanan. Mungkin saya akan ambil masa untuk balas, tapi saya sentiasa pastikan untuk balas. Have a good day you guys.

STORY BY : JOANNA JOSEPH

POST BY : MR MERIS SERANG, STATE PAGEANT DIRECTOR MISS SELANGOR EARTH 2016

Sumber: Miss Selangor Earth 2016

 

SKIP THIS AD ×