berita

‘Elakkan Ubat Hospital, Boleh Rosak Buah Pinggang’ – Pengasas Jamu Diselar Pakar Buah Pinggang

November 9th, 2017 | by faris
Isu & Kontroversi

Apabila seseorang yang tidak berkelulusan dalam sesuatu bidang membuat kenyataan dalam disiplin ilmu yang bukan bidangnya, sudah tentu akan ada kesilapan dan kredibilitinya akan dipersoal. Apatah lagi jika berkait dengan bidang perubatan dan sains yang boleh memberi kesan besar dalam jangka masa panjang.

Seorang pakar buah pinggang, Dr Rafidah Abdullah menyangkal dakwaan pengasas jamu terkenal bahawa darah tinggi berpunca dari kekurangan oksigen dan  menyarankan tidak mengambil ubat hospital untuk merawat penyakit itu.

Darah tinggi bukan sebab kurang oksigen

Buah pinggang rosak sebab darah tinggi tidak terkawal

Tak payah ambil apa-apa jamu, makan buah-buahan segar

Jangan percaya sesiapa kalau bukan pakar

Dakwa buah markisa banyak kelebihan untuk kesihatan

Dalam video yang dipos pengasas jamu dan jenama kosmetik terkenal itu, dia mendakwa buah markisa mempunyai pelbagai manfaat kesihatan antaranya untuk menurunkan bacaan kencing manis, kolesterol tinggi dan darah tinggi.

Wanita itu menyarankan pengikutnya tidak mengambil ubat-ubatan hospital kerana boleh menyebabkan buah pinggang rosak jika diambil terlalu lama. Dakwanya lagi, memakan buah markisa adalah petua dalam keluarganya untuk memulihkan penyakit-penyakit berkenaan dengan cepat dan berkesan.

Sumber: Rafidah Abdullah

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×