berita

Gara-Gara Solat Terawih Di Masjid, Satu Keluarga Di Indonesia Positif Covid-19

May 15th, 2020 | by Azizi Rahman
Kini Trending

Akibat dari seorang yang mengerjakan solat sunat terawih di masjid, satu keluarga telah dijangkiti wabak Covid-19. Menerusi laporan Merdeka.com, kejadian berlaku di Jakarta apabila seorang lelaki yang berusia 58 tahun mengerjakan solat sunat terawih di masjid menjadi punca wabak Covid-19 itu merebak.

7 ahli keluarga positif Covid-19

Keluarga ini dijangkiti daripada bapa berusia 58 tahun yang bersolat tarawih di masjid. Ujian swab test menunjukkan semua mereka positif apabila ketua keluarga itu mula mengalami gejala.

Saringan kontak rapat mendapati enam ahli keluarganya turut positif dan menunjukkan gejala

Menurut Ahyani selaku Pegawai Pencegahan Covid-19 Jakarta, kesemua ahli keluarga mangsa positif Covid-19. Mereka terdiri daripada empat lelaki dan tiga wanita termasuk kanak-kanak berusia dua tahun. Mereka sekeluarga telah dirawat di Hospital Bung Karno dan pihak berkuasa sedang berusaha mengesan kontak rapat lelaki itu di masjid.

Penduduk tidak hirau arahan

Sebelum ini, Majlis Ulama Indonesia (MUI) mengeluarkan fatwa supaya masyarakat beragama Islam di negara itu tidak menunaikan solat di masjid termasuk solat Jumaat dan tarawih. Walau bagaimanapun, arahan itu tidak dihiraukan penduduk setempat menyebabkan penularan wabak itu di Indonesia semakin membimbangkan.

Sumber: Merdeka.com

The following two tabs change content below.

Azizi Rahman

Content Champion at Rev Asia Berhad
Semoga dunia kembali pulih!

SKIP THIS AD ×