berita

Isu ‘Kurang Subur’, Pusat Rawatan Kesuburan Minta Jamal Minta Maaf Pada Siti & Semua Wanita

December 24th, 2016 | by Ai
Isu & Kontroversi

coverjamalsiti

Semalam viral kenyataan Jamal Yunos terhadap Siti Nurhaliza yang mengeluarkan ayat berbaur sindiran tajam kepada penyanyi nombor satu negara itu. Kenyataan tersebut adalah rentetan daripada post Instagram Siti berkaitan foto Jamal bertuala dihadapan pejabat SUK kerana ingin menumpang mandi beberapa hari lalu.

Artikel berkaitan: Respon Siti Nurhaliza Terhadap Sindiran ‘Kurang Subur’ Jamal Yunos

Ayat dalam kiriman WhatsApp oleh Jamal itu mencetuskan kekecohan dan kemarahan banyak pihak yang merasakan ia keterlaluan dan sensitif dilontarkan kepada Siti. Walaupun Siti menangani hal tersebut dengan tenang, banyak pihak yang tersinggung dengan kenyataan ‘tak berapa subur’ yang digunakan itu. Faham tak kenapa isu ni sensitif sangat?

Pusat Rawatan Kesuburan ‘Bela’ Nasib Siti!

screen-shot-2016-12-24-at-2-02-38-am

Pusat perubatan tempatan yang memberi bantuan rawatan kepada pasangan tidak dikurniakan zuriat terkejut dengan kenyataan Datuk Jamal Yunos mempersendakan Siti yang masih belum berjaya hamil.

Menurut perintis rawatan kesuburan di Malaysia itu, kata-kata sinis Jamal merupakan satu penghinaan terhadap lelaki dan wanita yang berusaha keras untuk menjadi ibu dan bapa.

Sudah jelas, kehendak untuk mempunyai keluarga ialah naluri utama yang tidak mudah ditahan, dan wanita berdepan masalah sukar hamil tidak patut disalahkan kerana gagal melahirkan anak.

Kami tahu sangat kesakitan mental dan emosi yang ditanggung pasangan seperti itu ketika cuba untuk hamil. Meskipun rawatan kesuburan tidak mengancam nyawa, pesakit kadangkala beritahu kami sebahagian diri mereka ‘mati’ setiap kali haid datang, bermakna mereka gagal lagi untuk mendapatkan bayi.

Pengurus komunikasinya menjelaskan sindiran Jamal memberi kesan mendalam terhadap pasangan yang berkali-kali gagal mendapatkan anak dan ada pasangan mengalami keretakan rumah tangga kerana masalah ini.

Masalah kesuburan juga boleh berpunca daripada lelaki, bukan saja wanita.

Jamal perlu meminta maaf kepada Siti dan semua wanita kerana komennya yang menghina itu dan memandang remeh perkara yang dia sendiri tidak faham.

“Kami Sentiasa Bersama Kak Siti”… Peminat Tunjuk Sokongan!

screen-shot-2016-12-24-at-1-38-43-am

screen-shot-2016-12-24-at-1-39-12-am

screen-shot-2016-12-24-at-1-39-35-am

screen-shot-2016-12-24-at-1-41-12-am

screen-shot-2016-12-24-at-1-41-51-am

screen-shot-2016-12-24-at-1-42-22-am

Sumber: FMT, OHBULAN!

SKIP THIS AD ×