berita

‘Kami Bukan Antivaksin Doktor, Cuma…’ – Doktor Kongsi Pengalaman Sekolahkan Ibu Bapa Antivaxx, Akhirnya…

March 19th, 2018 | by faris
Isu & Kontroversi

Peningkatan ibu bapa yang enggan memberi anak vaksin bagi mencegah penyakit begitu membimbangkan. Baru-baru ini seorang kanak-kanak 2 tahun maut setelah menghidap difteria di Miri, Sarawak. Setelah disiasat, ibu bapa kanak-kanak terbabit tidak melakukan pelalian ke atas anak mereka atas alasan agama.

Walaupun sudah banyak kematian dilaporkan kerana kedegilan ibu bapa memvaksin anak, masih ada yang berkeras dengan tindakan mereka ini. Perkara tersebut turut diceritakan seorang doktor di laman Facebooknya, tempoh hari.

Hanya datang nak check up

Doktor berkenaan, Dr. Hazwani Raffar berkongsi pengalamannya berhadapan ibu bapa anti-vaksin yang hanya datang ke hospital bagi pemeriksaan asas anaknya namun menolak untuk dicucuk vaksin.

Tak mahu vaksin tapi sebenarnya tak faham tentang vaksin

Vaksin bukan ubat

Doktor itu kemudiannya membetulkan salah faham ibu bapa itu yang mendakwa vaksin sebagai ubat, namun sebenarnya mengandungi bakteria atau virus yang telah dimatikan atau dilemahkan.

Vaksin bertujuan apabila diserang penyakit, badan sudah bersedia menghadapi serangan bakteria penyebab penyakit berkenaan.

Rupa-rupanya…

Antara komplikasi biasa vaksin

Anak boleh jadi punca wabak dan bahayakan orang lain

Sumber: Hazwani Raffar

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×