berita

Kanak-Kanak Mengadu Sakit Tapak Kaki Sejak Pindah Rumah Baru, Bila Doktor Periksa…

September 23rd, 2020 | by Shafika
Kini Trending

Walaupun perkara mistik bukanlah kejadian baru dalam masyarakat melayu, namun tidak bagi perubatan moden. Seperti perkongsian dari Harian Metro apabila seorang doktor alami pengalaman aneh ketika merawat seorang kanak-kanak yang dipercayai sakit kaki.

Menurutnya, itu pengalaman pelik sepanjang karier selama 12 tahun bergelar doktor kerana tidak menyangka akan menemui sehelai rambut halus di dalam tapak kaki yang menjadi punca kesakitan. Dia terpaksa melakukan pembedahan kecil bagi mengeluarkan rambut tersebut.

Pembedahan kecil untuk keluarkan rambut

Menurut Pengasas Perkhidmatan Klinik Doktor Bergerak (DOCMOVE), Dr Hanafi Yahya, pada 11 September lalu, beliau didatangi sebuah keluarga dari Sungai Siput, Perak bersama kanak-kanak yang berusia lapan tahun untuk menerima rawatan.

Selama dua minggu kanak-kanak itu mengadu sakit pada tapak kaki kanan menyebabkan ibu bapa kanak-kanak terbabit datang ke klinik bagi mendapatkan rawatan.

Dalam kejadian yang berlaku kepada kanak-kanak terbabit bermula pada malam pertama ketika keluarga kanak-kanak itu berpindah ke rumah baharu.

Saya dimaklumkan rambut yang terdapat pada tapak kaki kanak-kanak terbabit boleh bergerak menyebabkan saya berasa pelik memikirkan bagaimana sehelai rambut yang lembut dan halus boleh masuk ke dalam tapak kaki kanak-kanak terbabit.

Menjadi persoalan sehingga ke hari ini

Tambah beliau lagi, dia terpaksa melakukan pembedahan kecil kira-kira 15 minit bagi mengeluarkan rambut sepanjang 1.5 sentimeter.

Inilah pengalaman pertama dan pelik saya hadapi sepanjang karier saya terpaksa mengeluarkan sehelai rambut dalam tapak kaki manusia.

Syukur selepas rambut itu dikeluarkan pada tapak kakinya, kanak-kanak terbabit sudah dapat menjalani kehidupan seperti biasa dan normal kembali.

Walaupun begitu, doktor berkenaan masih lagi tertanya-tanya mengenai kejadian terbabit dan baginya apa yang berlaku adalah kuasa Tuhan.

Sumber : Harian Metro

The following two tabs change content below.

Shafika

Content Champion at Rev Asia Berhad
I'm not fat, I'm just easy to see

SKIP THIS AD ×