berita

Kehebatan Kamera Digital Terbaik Di Pasaran. Ini Perkongsian Jurufoto Tentang HUAWEI P40 Pro!

April 25th, 2020 | by Mastura
Sponsored Post

Kamera dan telefon merupakan dua teknologi yang tak dapat dipisahkan. Kebanyakkan jenama telefon pintar kini berlumba-lumba nak keluarkan telefon pintar dengan fungsi terkini pada harga yang berpatutan.

Terkini, HUAWEI telah melancarkan rangkaian telefon pintar flagship terbarunya iaitu HUAWEI P40 dan P40 Pro yang dikatakan mempunyai kamera digital terhebat di pasaran? Nak tau cun ke tak gambar yang dirakam, korang boleh nilai sendiri melalui pengalaman seorang jurugambar dalam bidang IT ni.

Apa yang best rakam gambar menggunakan HUAWEI P40 Pro berbanding kamera lain?

Spesifikasi kamera terbaik di pasaran

Menjadikan aktiviti mengambil gambar sebagai satu hobi, pakar IT ini tahu dia tak boleh melepaskan peluang untuk menguji sendiri kehebatan kamera HUAWEI P40 Pro. Ini kerana, dia sangat tertarik dengan spesifikasi mantap yang ditawarkan oleh telefon pintar itu.

Hadir dengan 4 jenis kamera iaitu Ultra Vision Leica Quad, modul kamera ASPH VARIO-SUMMLUX-H 1: 1.8-3.4/18-125 dengan aperture F1.8-3.4 ia membolehkan gambar dizoom pada jarak 18-125mm.  

Kamera Ultra Vision Wide dengan sensor RYYB 1/1.28 inci terbaru dan terbesar untuk model telefon pintar, ia dilengkapi dengan lensa f/1.9 sambil menyokong resolusi 50MP dan penstabilan imej optik (OIS) dan bining 4-in-1 piksel untuk output 12.5MP.

Kamera kedua adalah Ultra Wide Cine, kamera 40MP yang dilengkapi dengan sensor 1/1.54 inci dengan bukaan f/1.8. Ia juga menyokong bining 4-in-1 piksel untuk output 10MP.

Kamera ketiga pula ialah telefoto Optik 12MP 5x yang juga mempunyai sensor RYYB, OIS dan aperture f/3.4.

Terakhir, kamera ToF juga telah diperbaharui dengan sensor suhu warna yang dipertingkatkan dari tiga kepada lapan saluran dengan keseimbangan AI putih algoritma.

Hasil penilaian jujur menggunakan HUAWEI P40 Pro

Menjadi impian pengguna telefon pintar untuk merakam gambar yang berkualiti tinggi dan fungsi kamera yang mampu mengesan titik fokus dengan pantas tanpa perlu diselaraskan sendiri.

Nampaknya, HUAWEI P40 menunaikan impian korang dengan mempertingkatkan ciri fokus pada kameranya. Selain itu, hasil tangkapan gambarnya juga lebih berkualiti dengan gambar yang dirakam seakan warna asli. Ini sememangnya suatu pencapaian baru bagi telefon pintar.

Kualiti hasil gambar setanding objek asal yang dirakam

Foto yang dirakam dengan paparan optimum namun memberikan hasil yang terperinci walaupun telah dizoom sedikit dan tiada bunyi (noise) kelihatan. Walaupun gambar lampu buluh agak warm, namun itulah paparan asli objek seperti yang dilihat dengan mata kasar.

Perbandingan dengan jenama pesaing

Perbandingan turut dilakukan dengan jenama pesaing bagi melihat sendiri kehebatan kamera HUAWEI P40 Pro. Telefon pintar yang digunakan merupakan antara yang memiliki kamera terbaik di pasaran.

Walaupun kelihatan telefon pintar pesaing menghasilkan warna lebih terang kerana perincian algoritma HDR yang nyata, tapi dari sudut profesionalisme terdapat banyak masalah kepada gambar tersebut kerana over exposure hingga menyebabkan gambar tersebut kehilangan warna asli.

Bagi HUAWEI P40 Pro pula, ia mempunyai perincian yang tajam warna yang dihasilkan juga tepat seperti peralihan semula jadi objek ke dalam bentuk gambar.

Ketelitian & kualiti imej terbaik dengan HUAWEI XD Fusion Engine

Kelebihan HUAWEI P40 Pro semestiya kerana HUAWEI XD Fusion Engine yang memiliki ciri apertur dan sensor yang besar. Lensa sudut lebarnya pula mampu menghasilkan kesan bokeh pada jarak yang lebih jauh dari titik fokus, di mana ia beri kesan latar belakang kabur yang lebih dramatik.

Ini sesuai untuk potret, gambar jarak dekat dan foto makro. Tapi, bagi korang yang nak perincian tajam sepanjang tangkapan sudut lebar, korang perlu sesuaikan sudut pemotretan, titik fokus dan faktor lain.

Korang juga boleh lihat, foto yang dirakam menggunakan HUAWEI P40 Pro mempunyai warna terbaik dan keseluruhan gambar kelihatan bersih tanpa bunyi (noise) dan mampu merakam perincian dengan baik. Warna yang dihasilkan juga tepat dengan titik putih atau garis putih yang memang tak kelihatan.

Kemampuan kamera HUAWEI P40 Pro boleh diringkaskan dengan empat perkataan iaitu padat, bersih, segar dan seimbang. Lebih-lebih lagi dari perincian dan penghasilan warna yang hebat. Ini jelas menunjukkan evolusi kamera HUAWEI berbanding model sebelumnya.

Fotografi cahaya rendah terbaik

Masih tak puas hati dengan hasil gambarnya, jurugambar ini mencuba menggabungkan beberapa objek dalam keadaan yang kurang pendedahan cahaya. Korang boleh tengok sendiri hasilnya.

Rakaman gambar mod auto dengan zoom 1x (27mm)

Ini merupakan hasil gambar dengan kurang pendedahan cahaya yang berjaya dirakam. Dengan lebih daripada 50MP, perincian dan warnanya masih boleh diterima.

Apabila gambar dizoom pada kadar 1/50 daripada gambar asal , perincian seperti warna krayon dan lapisan bayangan menunjukkan kualiti yang memuaskan  untuk gambar telefon pintar.

Sebenarnya, mod Pro dapat membantu menangkap lebih banyak perincian dan ketajaman walaupun dalam keadaan gelap kerana keupayaan mod Pro dan auto HUAWEI P40 Pro yang hampir sama.

Keupayaan telefoto jarak jauh yang luar biasa

Kalau korang nak tau, jika kamera (focal length) dibiarkan dalam keadaan gelap buat tempoh masa yang panjang kualiti gambar akan berkurangan.

Perbandingan dah dibuat dengan menetapkan focal length pada 5x (135mm). Hasilnya, kecerahan HUAWEI P40 Pro pada 5x sedikit menurun berbanding yang pada 1x. Walau bagaimanapun, warna, gaya dan kualiti gambar tak banyak berubah dan masih tepat.

Manakala, gambar yang diambil dengan telefon pesaing nampak kabur dan warna serta perincian objek juga hilang. Warna bunga cenderung gelap dan korang hampir tak dapat lihat warna asli pen berwarna di sudut kiri bawah. Garis besar klip kertas di bahagian bawah meja hampir tak dapat dikenali.

Bagi menguji jika pengurangan noise dan pemulihan terperinci akan berbeza dengan rakaman DSLR selepas diproses, kamera HUAWEI P40 Pro diselaraskan kepada ISO640 (30s) hingga ISO200 (0.3s ). 9 gambar RAW dah diambil dalam mod pro.

Hasil HUAWEI P40 Pro memang tak mengecewakan! Setelah pengurangan noise dan penyesuaian gambar RAW kepada lebih terang, jelas menunjukkan perincian dan kemampuan kamera P40 Pro.

Sejak HUAWEI P40 Pro dikemas kini dengan sisitem terkini, boleh dikatakan mod biasa pun dah cukup baik untuk korang yang nak merakam gambar yang stabil dan berkualiti tinggi. Keseimbangan white balance yang stabil dan tepat dalam keadaan terang, pendedahan dalam keadaan gelap yang baik dan perincian yang tepat menjadikan P40 Pro yang dilengkapi dengan HUAWEI XD Fusion Engine kamera ideal untuk merakam gambar yang profesional pada bila-bila masa.

P40 Pro: Kualiti gambar yang dirakam pada kamera telefoto optik 125mm 5x

P40 Pro: Kesan bokeh dan warna dirakam lebih baik

Kenapa HUAWEI P40 Pro dikatakan kamera yang terbaik?

1. Terdapat butang khusus untuk pemotretan resolusi tinggi di menu aplikasi kamera.

2. Resolusi lalai dari Kamera Ultra Wide Cine adalah 10MP, sementara resolusi lalai Ultra Vision Wide Camera adalah 12.5MP dan Kamera Telefoto Optik 5x adalah 12MP.

3. Di bawah mod video Pro, Kamera Ultra Wide Cine menyokong hingga ISO51200 dan di bawah mod foto Pro, kepekaannya hingga ISO6400. Untuk kamera utama sudut lebar, ia menyokong hingga ISO12800 untuk rakaman video di bawah mod Pro, sementara mod foto Pro menyokong ISO409600.

4. Mod Pro kini dapat menangkap bingkai RAW. Pengguna dapat menangkap gambar dengan resolusi tinggi dengan lebih mudah dengan menakan butang yang sesuai di antara muka mod Pro.

5. Pilihan H.265 dah diubah namanya menjadi “Efisiensi tinggi.” Format ini menghasilkan ukuran fail 35% lebih kecil. Selain itu, slot kad SIM juga menyokong kad memori. Kalau korang pengguna media tegar dan perlukan ruang storan yang tinggi, 256GB adalah permulaan terbaik.

6. Pembesaran 0.8x (23mm) membolehkan sensor 1/1.28 besar masuk ke pendikit penuh. Korang pasti terpegun dengan prestasi prestasi zoom 0.8x.

7. Aplikasi penyunting foto yang ditambah baik, menawarkan kualiti kelas profesional bahkan lebih baik daripada Snapseed. Walaupun UX dan prestasinya dapat ditingkatkan lebih jauh, ini lebih baik daripada versi sebelumnya.

Secara keseluruhannya, bagi korang yang sukakan fotografi, HUAWEI P40 Pro merupakan pilihan terbaik yang korang boleh miliki di pasaran buat masa sekarang. Even fotographer pun approve tau!

HUAWEI AppGallery sempurnakan pengalaman korang dengan HUAWEI P40 Pro!

Bagi yang masih lagi tak memiliki HUAWEI kerana bimbang ketiadaan Google Play, korang dah tak perlu risau sebab HUAWEI dah ada HUAWEI AppGallerynya sendiri  Ia dilengkapi dengan pelbagai aplikasi baru yang boleh membantu urusan seharian korang, setaraf dengan aplikasi penting yang sering kita gunakan di Google.

HUAWEI AppGallery juga boleh dikategorikan sebagai salah satu aplikasi yang paling selamat dan dah dianugerahkan CC EAL 5 terbaik dalam industri serta sijil keselamatan. Pengguna Siri P40 juga boleh menebus ganjaran bernilai sehingga RM2381 di HUAWEI Member Center dan mendapat HUAWEI Cloud Storage 50GB percuma selama 3 bulan.

Jadi, tunggu apa lagi? Jom dapatkan produk terbaru siri HUAWEI Siri P40  dan rasai sendiri pelbagai faedah dan ganjaran menarik di HUAWEI AppGallery!

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×