berita

“Kenapa Saya Nak Burukkan Nama Orang?” – Zed Zaidi Respon Isu Randy Pangalila

September 4th, 2012 | by Ai
Isu & Kontroversi

Itulah yang Presiden Persatuan Seniman, Zed Zaidi tegaskan apabila dihubungi oleh OHBULAN!. Isu Randy Pangalila telah menimbulkan pelbagai persoalan kepada Zed Zaidi samada pelakon yang berasal dari Indonesia ini telah melalui prosedur yang ditetapkan atau pun tidak sebelum terlibat dengan mana-mana drama atau pun filem tempatan.

Ketika ditanya mengenai isu ini, Zed menegaskan bahawa setiap artis selain artis tempatan haruslah melalui prosedur yang ditetapkan oleh FINAS.

“Artis luar negara juga haruslah mempunyai Surat Sokongan Kemasukan Pekerja Filem Asing (PFA) dan dokumen kelulusan daripada Jabatan Imigresen diperlukan bagi memperakukan perkara ini. Jika benar pihak produksi ada berbuat demikian, sila kemukakan.”

“Sebab saya jelas mengenai prosedur yang telah ditetapkan sebab itu saya hairan mengapa semudah itu artis luar keluar masuk dalam industri kita sampai boleh ada program rayanya sendiri. Itu sahaja, saya harap FINAS dan agensi berkaitan boleh tampil menjawab perkara ini.”

Zed Zaidi turut kesal dengan sesetengah pihak yang kerap menyalahkannya.

“Kenapa saya nak burukkan nama orang? Saya tak kisah mana-mana artis luar pun untuk bekerja didalam industri, tapi mereka haruslah melalui saluran yang betul. Saya sendiri pernah ke Indonesia untuk tujuan penggambaran, namun telah ditahan kerana tidak lulus syarat yang ditetapkan oleh persatuan disana.”

“Saya terpaksa menjalani prosedur itu dengan membayar wang dengan jumlah yang tinggi kerana prosedur mereka sudah ditetapkan begitu. Kalau disana mereka buat begitu, kenapa kita tidak lakukan perkara yang sama?” jelas Zed lagi.

Sebagai seorang Presiden Persatuan Seniman, Zed memberitahu, dia sememangnya mahu membela nasib artis, namun tidak ramai yang faham dan terus menyalahkannya.

“Saya buat begini kerana ini perkara yang betul. Kalau tidak, kenapa saya telah dipilih sebagai Presiden Persatuan Seniman?”

“Apa yang saya katakan semuanya adalah berdasarkan undang-undang yang telah ditetapkan oleh persatuan termasuk FINAS sendiri. Saya bukannya bodoh, kajian telah dibuat sebelum sesuatu perkara itu saya suarakan,” tegas Zed Zaidi lagi.

Zed Zaidi yang kini berada di Sabah untuk menyokong penubuhan Persatuan Seniman Sabah juga memberitahu bahawa apa yang diperjuangkannya semuanya adalah untuk kebaikan artis dan juga bakal insan seni yang akan datang.

“Cuba anda bayangkan, satu hari nanti anak anda mahu menjadi artis, namun disebabkan lambakan artis luar negara, mereka tidak mendapat peluang itu?”

SKIP THIS AD ×