berita

Kisah Inspirasi Gadis Berjaya Tamat Pengajian Walau Disahkan Kanser Tulang Tahap 3

October 15th, 2019 | by Shafika
Kini Trending

Tidak dinafikan, kanser merupakan penyakit yang bahaya dan mampu membunuh secara senyap. Kanser terjadi akibat pertumbuhan sel yang tidak terkawal seterusnya melemahkan sistem badan manusia.

Seperti perkongsian wanita ini, dia disahkan mempunyai kanser tulang tahap 3a ketika masih dalam pengajian. Namun apa yang membuatkan kami kagum, semangatnya yang kuat mampu melawan segala penyakit dan akhirnya kini berjaya menamatkan pengajian di UITM Arau.

Inspirasi kepada semua orang

Tahniah kepada @AidaRashidi! Gadis berani ini berjaya menamatkan pengajian walaupun selepas didiagnosis dengan kanser. Dia berjuang untuk hidupnya dengan penuh semangat dan keberanian, terbuka mengenai ini, ianya bukan mudah tapi dia berjaya lakukannya dan memberi inspirasi kepada saya dan ramai lagi. Bangga dengan awak!

Perkongsian dari pengguna twitter ini yang dikenali sebagai Nabila Mohsin mendapat perhatian netizen yang rata-ratanya kagum dengan semangat yang dibawa oleh rakannya, Aida Rashidi.

Aida turut memberi respon terharu atas sokongan dan kata-kata positif dari semua pihak.

Pencapaian tertinggi setakat ini

Pencapaian tertinggi saya setakat ini untuk mempunyai keberanian melawan semua ini, menerima nasib saya, pergi lebih jauh dan menamatkan pengajian saya dan juga menyembuhkan diri saya secara fizikal dan mental.

Didiagnosis kanser tulang tahap 3a

Saya memulakan diploma saya pada tahun 2015 di Arau kampus, sepatutnya tempoh masa adalah 2 tahun setengah tetapi akhirnya menjadi lebih lama daripada itu. Awal tahun 2017,  berulang alik balik, dari rumah ke hospital. Saya tidak boleh mengira berapa banyak darah mereka ambil. Hari-hari menunggu keputusan, memotong bahagian dalam mulut saya untuk  biopsi, ct scan, sehingga akhirnya hasilnya pada 15 Februari 2017, dan saya didiagnosis ewing sarcoma pada rahang kiri saya iaitu kanser tulang tahap 3a.

Ia adalah hari yang paling dahsyat dalam hidup saya. Saya terpaksa menghentikan sementara pelajaran saya, terpaksa meninggalkan kawan-kawan saya di Arau, berhenti seketika untuk memulakan perjalanan kanser saya. Saya segera kembali ke KL untuk memulakan kemoterapi saya. Cerita panjang pendek, saya pergi untuk kemoterapi dalam jumlah 12 kitaran dalam satu tahun, 1 kitaran terdiri daripada 3 hari, 12 jam kemo. Terpaksa disuntik setiap kali kitaran kemoterapi. Pergi bald setiap masa.Hilang segala stamina, lebam di mana-mana, parut yang tidak terkira.

Otak menjadi lembap

Kemudian saya menjalani pembedahan pada rahang dan kaki saya pada 19hb Julai 2017, itu adalah pengalaman terburuk selepas pembedahan, di atas tiub dan tongkat, banyak nikmat yang Allah bagi ditarik dan ia benar-benar sakit, kemudian kemo sekali lagi sehingga hujung Disember 2017. Pada bulan Mac 2018 saya berubah ke kampus Tapah, akhirnya menamatkan pengajian saya. Saya dapat tukar kerana saya masih mempunyai pemeriksaan dan mendaftar di HKL jadi ia lebih dekat dengan ulang alik.

Saya perhatikan banyak perubahan, otak saya sebenarnya menjadi lembab dan saya sangat lambat tetapi saya melakukannya, tanpa mengulangi apa-apa kertas dan melakukannya dengan baik daripada yang saya jangkakan! Saya AKHIRNYA BERJAYA BERGELAR SISWAZAH. Terima kasih kepada keluarga dan rakan-rakan saya dan doktor/jururawat di HKL untuk semua sokongan yang mereka berikan dan menjaga saya siang dan malam. Itu sahaja.

Respon warga Twitter

Sumber : Nabila Mohsin, Aida Rashidi

The following two tabs change content below.

Shafika

Content Champion at Rev Asia Berhad
I'm not fat, I'm just easy to see

SKIP THIS AD ×