berita

Lupakan Bali & Lombok. Ini 6 Lokasi Percutian Best Di Majalengka Indonesia Yang Tak Ramai Terokai!

July 22nd, 2020 | by Amat Larbsib
Travelogue

Bila sebut destinasi menarik di Indonesia, pasti anda terbayangkan keindahan panorama hutan dan pantai. Bukan itu saja, Indonesia juga kaya dengan kesenian, kebudayaan dan makanan yang sedap.

Tetapi ada satu daerah di Jawa Barat yang kurang diterokai ramai. Di daerah Majalengka terdapat banyak destinasi pelancongan yang lebih menarik untuk anda terokai.

Terasering Panyaweuyan

Terasering Panyaweuyan terletak di Sukasari Kidul, Jawa Barat Indonesia. Destinasi ini sangat cantik buat anda yang mahukan keindahan semulajadi sambil menghirup udara segar. Lokasi ini pernah popular dalam kalangan fotografer untuk mengambil gambar. Bagi anda yang ingin masuk dan berjalan ke dalam Terasering Panyaweuyan ini dikenakan tiket masuk sebanyak 5ribu Rupiah setiap orang.

Situ Cipanten

Air sungai yang jernih dan tenang pasti membuatkan sebahagian kita akan jatuh cinta dengan Situ Cipanten. Destinasi ini memang sesuai untuk anda yang ingin meluangkan masa bersama keluarga dan rakan-rakan. Kaki Instagramable pasti tidak akan ketinggalan untuk melawati Situ Cipanten yang terletak di Gunung Kuning di Sindang ini.

Tiket masuk untuk motosikal hanya 5ribu Rupiah manakala 10ribu Rupiah untuk kereta.

Curug Cipeuteuy

Jika anda bawa anak-anak kecil bercuti bersama, Curug Cipeuteuy adalah menjadi destinasi yang sesuai untuk keluarga. Destinasi ini terletak di Dukuh Pasir, Bantaragung dan ada air terjun untuk anda sekeluarga bermandi-manda. Harga untuk masuk ke taman rekreasi ini adalah sekitar 10 hingga 15 ribu Rupiah.

Bukit Mercury Sayang Kaak

Bukit Mercury Sayang Kaak memang sesuai buat remaja yang inginkan penginapan berkhemah, menghirup udara segar dan menyaksikan sunset dan sun rise. Bukit Mercury Sayang Kaak terletak di Cibuluh, Tejamulya dan waktu operasi 24 jam.

Sanghyang Dora

Bukit Sanghyang Dora terletak di Desa Leuwikujang dan menjadi destinasi sesuai buat kaki camping. Menginap di atas bukit sambil menikmati pemandangan Jawa Barat memang cantik terutamanya pada waktu malam. Tiket masuk hanya 5 ribu Rupiah sahaja termasuk sewa khemah.

Curug Muara Jaya

Nikmati keindahan dan kesegaran udara di Curug Muara Jaya. Air terjun disini terdapat tiga aras yang berada di tengah kawasa lembah. Terdapat pelbagai aktiviti di sini termasuk berkhemah dan bermandi-manda. Tiket masuk hanya 15 ribu Rupiah manakala kalau anda inginkan pakej berkemah hanya 20 ribu Rupiah setiap orang.

Sumber: travelpromo, kompasiana, travelingyuk, hipwee, IDN Times