berita

Mahkamah Putuskan Anak Tak Sah Taraf Tak Boleh Berbinkan Bapa

February 14th, 2020 | by faris
Kini Trending

Anak yang dilahirkan di luar ikatan perkahwinan atau tidak sah taraf tidak boleh dibin atau binti dengan nama bapanya. Itu keputusan dibuat Mahkamah Persekutuan yang mendapat sokongan majortiti 4-3.

Melayu Islam tak guna nama keluarga

Pada 2017, Mahkamah Rayuan memutuskan anak orang Islam yang tidak sah taraf tidak boleh menggunakan nama bapa dan sebaliknya perlu ‘di bin atau binti Abdullah’.

Hakim Rohana yang menyampaikan keputusan majoriti Mahkamah Persekutuan itu hari ini berkata Seksyen 13A Akta Pendaftaran Kelahiran dan Kematian 1957 (BDRA) tidak digunapakai bagi pendaftaran kelahiran anak orang Melayu Islam kerana orang Melayu tidak menggunakan nama keluarga.

Tambah Hakim Rohana lagi, Seksyen 13A tidak diguna pakai dalam sistem nama orang Melayu dan tidak membolehkan anak-anak dibin atau binti dengan nama peribadi orang yang diketahui adalah bapa kepada anak itu.

Nama responden tanpa ‘bin Abdullah’ kekal

Hakim Rohana, bagaimanapun mengeluarkan perintah penting bagi ketua pengarah JPN mengeluarkan ‘bin Abdullah’ daripada sijil kelahiran kanak-kanak itu dalam kes ini.

Nama responden pertama (kanak-kanak) tanpa ‘bin Abdullah’ perlu kekal.

Hakim Rohana berkata ketua pengarah JPN tidak boleh menggunakan fatwa Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan terhadap kanak-kanak itu kerana tiada fatwa tentang bagaimana memberi nama pada kanak-kanak tidak sah taraf yang diwartakan di Johor.

Sumber: Malaysiakini

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×