berita

Masak Nasi 15 Pot, Kari Ayam 2 Ekor, Tunggu Anak Murid Datang Beraya, Sekali…

June 21st, 2018 | by faris
Kini Trending

Setiap kali Hari Raya, amalan rumah terbuka dan kunjung-mengunjungi akan menjadi agenda utama sepanjang sebulan Syawal. Ketika inilah, masyarakat kita akan ke rumah  saudara-mara untuk beraya dan bertanya khabar.

Kisah seorang guru yang menanti kehadiran anak-anak murid beraya namun berakhir dengan kekecewaan ini menjadi buah mulut dalam kalangan pengguna Twitter. Ramai yang berpendapat kejadian itu boleh dielakkan jika anak murid lebih bertanggungjawab dengan janji dibuat.

Tepatilah janji korang

Anak kepada guru berkenaan berkongsi kisah sedih ibunya yang bertungkus-lumus memasak untuk menerima kedatangan anak muridnya datang beraya namun seorang pun tidak kunjung tiba sehinggalah malam menjelang.

Tambah menyedihkan, sejumlah besar makanan sudah disiapkan untuk dihidangkan kepada tetamu dalam anggaran puluhan orang itu. Keadaan itu diluahkan oleh si ibu atau dipanggil ‘ummi’ oleh anak-anaknya di kumpulan Whatsapp keluarga.

Hanya seorang minta maaf

Netizen kongsi kisah serupa

Membaca luahan itu, netizen turut berkongsi pengalaman serupa yang dilalui berhadapan dengan tetamu yang membatalkan kedatangan tanpa memaklumkan terlebih dahulu.

Masak mi kari sekawah, sorang pun tak datang

Masak macam-macam last-last tak muncul

Sumber: Tim Harun

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×