berita

Memang Benak Ke Kepala Tu? – Lelaki Ini Sindir ‘Budaya’ Penting Diri Ketika Makan Di Tempat Awam

July 4th, 2016 | by Ai
Isu & Kontroversi

ikea1.1

Dulu pernah viral kes tak mahu kemas pinggan dan dulang setelah makan di IKEA. Ada respon positif dari netizen yang menyokong supaya budaya ‘makan sendiri, bersih sendiri’ diamalkan, tak kurang juga respon negatif yang mengatakan bahawa ‘aku bayar, kenapa aku kena angkat?’.

Nak mendidik masyarakat supaya mengamalkan budaya positif ni bukan senang. Yelah, masing-masing punya wang dan pangkat segala. Mana nak layan benda remeh macam ni. Ada ramai insan yang cuba terapkan nilai murni dalam budaya kita, tapi masih tak diterima ramai. Kali ni kami share pengalaman brader ni dan mungkin boleh jadi iktibar bersama. Jom baca!

Bulan Ramadan pun, Melayu masih ‘layu’

Screen Shot 2016-07-04 at 12.06.13 PM

Memang benak ke kepala tu?

Screen Shot 2016-07-04 at 12.06.41 PM

Minoriti je mampu ikut sistem

Screen Shot 2016-07-04 at 12.07.25 PM

Betul juga pendapat dan pemerhatian brader ni. Kadangkala bila pergi ke food court IKEA ni dah nampak macam gelandangan sebab meja penuh dengan pinggan dan sisa makanan yang tak diuruskan. Semuanya nak mengharap pekerja IKEA yang bersihkan. Kalau di luar negara, masyarakat mereka mampu tolerate dan uruskan sisa makanan mereka sendiri sebab mereka tahu pelanggan lain pun nak guna jugak meja tu. So, kenalah ubah mentaliti kita balik. Jangan pentingkan diri semata-mata.

Sumber: FB Irmanyadi Idris

SKIP THIS AD ×