berita

Nak Hantar Anak Sekolah Cina Tapi Risau Agamanya Terabai? Ikuti Tips Daripada Bapa Ini!

February 18th, 2016 | by Ai
Kini Trending

ayah anak main

Sudah sebati dengan stigma masyarakat kita yang mengaitkan murid Cina dengan sikap kuat belajar, pandai Matematik dan lebih rajin berbanding murid Melayu. Tidak hairanlah sesetengah ibu bapa lebih memilih untuk menghantar anak mereka ke Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC). Siapa tak nak anak berjaya kuasai bahasa ketiga (Mandarin) seawal menuntut di sekolah rendah lagi, kan?

Namun, isu hantar anak ke SJKC ini timbul bila ia melibatkan hal-hal pembelajaran agama dan Pendidikan Islam. Kebanyakan ibu bapa mahukan anak mereka cemerlang dari segi akademik, namun tidak mahu anak-anak berhadapan dengan masalah tidak tahu bacaan solat, surah lazim dan tulisan jawi.

Bapa kepada seorang murid Melayu SJKC ini berasa terpanggil untuk berkongsi pengalamannya dan isterinya tentang tips menghantar anak ke sekolah cina. Lebih banyak pro atau kontra sebenarnya?

Kelas Agama Cuma Dua Kali Seminggu!

skjc

1

Elak Hantar Ke Tadika Yang ‘Glamour’

2

Kenali Guru Anak Anda!

cikgu cina

3

Elak Campur Tangan, Nanti Anak Diboikot Guru!

sekolah cina melayu

4

Tak Bawa Buku, Berdiri Luar Kelas!

5

Disiplin Nombor Satu!

6

Bawa Bekal Untuk Makanan Halal!

kantin sekolah

7

Siapkan Homework Sebelum Tidur

murid cina rajin

8

Jangan Sensitif!

9

PENTING: Ajar Silibus Agama!

10

Anak Jadi Skema

murid cina pandai

11

Sekolah sememangnya tempat untuk menimba ilmu, namun bukan semua tanggung jawab mendidik itu terletak di bahu guru-guru dan pengurusan sekolah. Education begins at home. Bagi yang berhajat untuk menghantar anak ke SJKC, manfaatkanlah tips yang diberi oleh ibu bapa ini supaya kecemerlangan akademik anak-anak selaras dengan kefahaman agama Islam. InsyaAllah.

Sumber: Mohd Emil Azril Bahari

SKIP THIS AD ×