berita

Netizen Tak Setuju Individu Rakam, Sebar Video ‘Sedih’ Anak Kehilangan Bapa Akibat Covid-19

January 15th, 2021 | by Amirul Asraf
Kini Trending

Viral di media sosial mengenai satu video sedih, di mana seorang kanak-kanak yang dikuarantin di MAEPS kehilangan bapanya akibat Covid-19. Raut wajah anak kecil yang bernama Mohamad Nor Atho’ullah sewaktu mendengar berita mengenai kematian ayahnya itu ternyata menyentuh hati netizen yang menyaksikan video tersebut.

Artikel berkaitan: Bapa Meninggal Dunia Akibat Covid-19, Pesakit Di MAEPS Buat Kutipan Derma, Tahlil Untuk Kanak-Kanak Ini

Menerusi laporan Harian Metro, kakak kepada Nor Atho’ullah iaitu Nur Kamilatul Alifah memberitahu bahawa mereka sekeluarga sedih dengan pemergian ayah. Tambahnya, reaksi adiknya yang kelihatan tenang pada masa tersebut mungkin disebabkan dia masih kecil dan belum mengerti apa yang berlaku.

Tak setuju kongsi video

Di Twitter, segelintir netizen meluahkan rasa tidak setuju apabila video kanak-kanak tersebut disebarkan sebegitu sahaja. Menurut netizen, individu yang merakam momen tersebut perlu mempunyai rasa simpati terhadap anak kecil itu termasuk ahli keluarganya yang lain.

Walau bagaimanapun, keluarga arwah meluahkan rasa syukur kerana ada individu yang sanggup mendoakan dan menghulurkan sumbangan buat mereka sekeluarga.

Terima kasih semua

Terima kasih kepada semua kerana mendoakan dan menghulurkan sumbangan kepada kami. Sebagai anak, saya bersyukur kerana ramai doakan arwah ayah walaupun mereka tidak mengenalinya. Cuma, ibu bukan dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) seperti ciapan seorang pengguna Twitter tetapi wad kuarantin biasa saja.

Mengulas mengenai video yang tersebar, Kamilatul memberitahu bahawa dia tidak tahu mengenai video tersebut sehingga menerima kiriman WhatsApp daripada ibu saudaranya. Jelasnya lagi, bapanya tidak menunjukkan sebarang simptom Covid-19, malah dimasukkan ke hospital atas sebab kakinya bengkak serta dikhuatiri ada nanah. Kamilatul turut memaklumkan bahawa bapanya menghidap penyakit kencing manis, darah tinggi dan penyakit buah pinggang tahap empat. Bagaimanapun, ayahnya dipindahkan ke Hospital Sungai Buloh pada 1 Januari selepas sesak nafas dan didapati positif Covid-19.

Mengulas lebih lanjut, Kamilatul turut memberitahu dia bersama ibu serta lima beradik yang lain turut positif wabak berkenaan. Ini kerana, mereka merupakan kontak rapat antara satu sama lain. Jelas Kamilatul lagi, bapanya selamat dikebumikan kira-kira 7 malam semalam di Tanah Perkuburan Islam Kampung Ketari , Bentong, Pahang.

Sumber: Harian Metro

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×