berita

Penjaga Parkir Berhati Mulia Habiskan Separuh Gaji Setiap Bulan Untuk Beli Makanan Anjing

May 2nd, 2019 | by Azizi Rahman
Kini Trending

Sebelum ini viral di media sosial kisah seorang insan penyayang yang memberi makanan kepada anjing jalanan sehingga ahli keluarganya meneruskan memberi makanan kepada anjing itu. Kini, menerusi Facebook Azman Ali berkongsi kisah seorang lelaki yang bekerja sebagai penjaga parkir kereta di Bukit Mertajam Pulau Pinang yang sering memberi makanan kepada anjing dan kucing liar.

Separuh dari gaji dihabiskan beli makanan haiwan jalanan

 

Insan berhati mulia.

Bukan sehari dua tapi dah bertahun-tahun. Kebetulan kawasan aku bertugas jadi aku dapat jumpa adik att ni setiap hari.

Kerja jaga parking kereta di pekan Bukit Mertajam, separuh atau lebih gajinya dihabiskan untuk membeli makanan kepada kucing dan anjing liar di daerah ini. Agak pemalu budak ni setelah beberapa bulan baru aku dapat bersembang dengan dia. Menurutnya setiap hari dia akan memberi makan 2 kali iaitu pagi dan petang di lokasi yang berbeza.

Jadi aku tanya lagi kalau cuti atau pergi melancong macamana? Saya tak akan pergi mana2 atau cuti saya sangat sayang dan rindukan mereka. Tambahnya lagi kalau hari hujan kucing-kucing dan anjing ini akan tetap setia menunggunya walaupun basah kuyup. Itu sebabnya saya tak sampai hati nak tinggalkan mereka. Allah mulianya hati hang att walaupun imej nampak biasa2 tapi hati sapa yang tahu. Siapa yang tinggal area Bukit Mertajam pasti akan terserempak dengan budak ni di lorong-lorong kedai atau bawah jambatan.

Salam ramadhan buat semua.

Reaksi positif netizen

Sumber: Azman Ali

The following two tabs change content below.

Azizi Rahman

Content Champion at Rev Asia Berhad
Semoga dunia kembali pulih!

SKIP THIS AD ×