berita

Penjagaan Rambut Wanita Berhijab

July 3rd, 2012 | by Ai
Kini Trending

Rambut merupakan mahkota bagi setiap wanita. Tidak kira sama ada anda berhijab mahupun tidak, penjagaan rambut harus diutamakan. Ini adalah bagi membentuk keterampilan dan juga keperibadian diri sendiri. Tambahan pula, kecantikan seseorang wanita adalah bermula daripada dalaman iaitu keyakinan dan kepuasan diri sendiri.

Majoriti wanita yang berhijab akan mengalami masalah rambut seperti kelimumur, rambut berbau, kulit kepala berminyak dan juga rambut gugur. Ini berpunca daripada kurangnya ketelitian dalam penjagaan rambut dan memandang enteng dalam semua aspek penting  penjagaan mahkota wanita ini.

Disamping itu, tidak dinafikan wanita berhijab memerlukan penjagaan rambut yang lebih rapi dan menyeluruh berbanding wanita yang tidak berhijab. Ini kerana, keadaan kulit kepala dan rambut yang sentiasa tertutup  boleh mengundang kerosakan rambut jika tidak dirawat dengan baik.

Bagi wanita yang berhijab, pemilihan syampu adalah penting bagi medapatkan kesesuaian produk dengan masalah rambut yang dihadapi. Tidak semua syampu yang berada dipasaran efektif dalam menangani masalah-masalah rambut, jadi para wanita perlu lebih peka dan teliti dalam mendapatkan syampu yang sesuai.

Sebelum membuat keputusan untuk memilih syampu yang diinginkan, seseorang individu tersebut haruslah mengenalpasti terlebih dahulu jenis masalah rambut yang dihadapi. Ini adalah bagi mengelakkan tersalah pilih produk, sehingga mengakibatkan masalah rambut menjadi bertambah kritikal.

Selain bersyampu, penggunaan conditior turut penting dalam merawat rambut yang bermasalah. Ini adalah bagi mendapatkan hasil yang lebih efektif dan secara tidak langsung bagi memiliki rambut yang sihat dan senang terurus sepanjang masa.

Jadi, bagi wanita yang berhijab jagalah mahkota anda ini sebaik-baiknya. Walaupun rambut ini tidak didedahkan kepada umum, tetapi cukuplah sekadar anda sendiri yang merasai kepuasan memiliki rambut yang sihat dan cantik.

Sumber : Sensasi Selebriti

SKIP THIS AD ×