berita

Pernah Jadi Amalan Masyarakat Eropah, Ini Koleksi Foto Bergambar Dengan Mayat Sebagai Tanda Kenangan!

September 16th, 2019 | by Amat
Kini Trending

Bergambar atau berfoto dengan orang yang telah meninggal dunia adalah budaya lazim yang terjadi di Eropah pada sekitar sebelum abad ke-19 lagi. Malah, aktiviti sedemikian dipercayai menjadi amalan masyarakat di Baroque, Rococo dan Victoria Classic.

Untuk pengetahuan anda, berfoto dengan si mati ini semakin dapat permintaan apabila terciptanya teknologi kamera daguerreotype pada pertengahan abad ke-19. Sebelum ini masyarakat di Eropah hanya akan mengupah pelukis potret lukisan untuk mengabadikan si mati sebagai ‘potret ratapan’. Seram bila tengok foto ini lama-lama.

Seorang daripada mereka macam patung

Tradisi ini sudah wujud lama

Gambar si mati lebih jelas

Teropong dan tingkap masa

Kematian sebagai tidur

Adat ini masih disambung

Sebenarnya itu bukan kerusi tapi…

Memegang bayi disebalik langsir

Secara dasarnya, perkongsian dari Ammar Akmal ini mengisahkan mengenai penciptaan dan teknologi kamera pada abad ke-19. Teknologi kamera semakin berkembang bermula dari kamera primitif sehingga daguerreotype sejenis kamera menggunakan plat perak-tembaga sebagai bahan peletak imej.

Malah, dipercayai budaya berfoto bersama si mati masih diamalkan budaya di Eropah sehingga hari ini, tidak mengira golongan kelas atasan mahupun golongan kelas bawahan.

Sumber: Ammar Akmal

SKIP THIS AD ×