berita

Ramai Orang Jepun ‘Karoshi’, Mati Di Tempat Kerja Sebab Terlebih Komited Dengan Kerja, Tak Mahu Cuti

October 1st, 2019 | by Amat
Kini Trending

Sebelum ini, Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dalam ucapannya berulang kali menyeru agar rakyat Malaysia mencontohi kerajinan pekerja di negara Jepun. Malah, rakyat Jepun turut memegang falsafah ‘semakin lama bekerja, semakin rajin seseorang’ sehingga menyebabkan mereka melakukan over time (OT).

Namun, sifat kerajinan setiap pekerja di Jepun ini terpaksa dibekukan apabila Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe memperkenalkan Premium Fridays untuk rakyatnya mengimbangkan gaya hidup selepas ramai rakyat Jepun ‘Karoshi’ sekitar 2010 hingga 2015.

Orang Jepun jarang ambil cuti

Karoshi, kematian di tempat kerja

Kematian dianggap sebagai norma

Inisiatif Premium Fridays

Keseimbangan hidup dan kerja

Premium Fridays

Premium Friday merupakan sebuah kempen bagi mempromosikan perbelanjaan rakyat yang disokong oleh kerajaan Jepun dan bagi memperbaiki gaya hidup rakyat. Selain itu, kempen ini turut mengesyorkan untuk semua pekerja menamatkan tugasan mereka pada jam 15:00.

Malah,  kempen ini telah dilaksanakan Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe pada 24 Februari 2017. Pada hari Jumaat terakhir di setiap bulan, rakyat digalakkan untuk keluar membeli-belah atau bercuti selepas menerima gaji.

Sumber: Mohd Kautharr, The Japan Times

SKIP THIS AD ×