berita

Rawatan Putihkan Gigi Guna Acid Etching Salah & Merbahaya

September 28th, 2018 | by Amat
Isu & Kontroversi

Memang tidak dinafikan perkembangan teknologi perubatan semakin moden ini dapat memberi kita cara mudah dan pantas untuk kelihatan menawan. Malangnya, ada sesetengah pihak tidak bertanggungjawab telah menyalahgunakan sesuatu produk sehingga dapat memberi kesan buruk terhadap orang lain.

Seorang doktor gigi ini berkongsi kesan sampingan penggunaan acid etchant dimana kononnya dapat memutihkan gigi. Doktor ini juga mengakui bahawa penggunaan acid etchant pada gigi adalah bahaya. Acid etchant ini juga sering digunakan oleh doktor gigi tidak bertauliah kepada pelanggannya. Baca penjelasan ini.

Bukan untuk memutihkan gigi

Perkongsian dari Iqbal Roseli di laman Facebook ini telah mendapat 1.5ribu share. Memandangkan acid etching ini sering digunakan oleh penjual braces palsu atau doktor gigi tidak bertauliah. Anda juga dinasihatkan untuk tidak mudah terpedaya dengan rawatan dari penjual braces palsu ini.

Sementara itu, doktor pakar gigi, Dr. ib Shah juga membuat perkongsian mengenai kesan dan kegunaan acid etching ini terhadap gigi menerusi laman Twitter.

Trend peniaga online

Kegunaan acid etching 

Kesan pada permukaan gigi

Ini rawatan bahaya!

Sumber: Dr ib Shah, Iqbal Roseli

SKIP THIS AD ×