berita

Ribuan Muslim Amerika Syarikat Hadir Solat Tarawih Di Times Square New York

April 4th, 2022 | by khairil
Kini Trending

Foto: Gulf Today

Times Square yang ikonik di Bandar New York menjadi tuan rumah kepada lebih 1,000 umat Islam yang berbuka puasa dan menghadiri solat Tarawih yang “pertama kali” pada hari Sabtu, hari pertama bulan suci Ramadan.

Artikel Berkaitan: Solat Terawih Di Masjid Hagia Sophia Turki Selepas 88 Tahun

Artikel Berkaitan: Azan Berkumandang 4 Minit Lebih Awal, Penyampai Radio Mohon Maaf

Islam agama aman

Foto: Line Today

Penganjur acara memberitahu media tempatan bahawa umat Islam yang tinggal di Amerika Syarikat mahu menyambut Ramadan di tempat yang menjadi lambang di tengah-tengah Bandar New York ini untuk menunjukkan kepada orang lain bahawa Islam adalah agama yang aman.

Banyak salah faham terhadap agama Islam.

Kami ingin menjelaskan agama kami kepada semua yang tidak tahu apa itu… Islam adalah agama keamanan.

Penganjur yang mahu dikenali sebagai SQ telah meluahkan bahawa mengadakan tarawih pertama di Times Square adalah impian menjadi kenyataan kerana bandar yang sama ini dipenuhi dengan islamofobia akibat serangan 9/11 pada 2001.

Dapat sambutan meriah

Foto: Utusan Tv

SQ, yang mempunyai lebih daripada 152,000 pengikut di Instagram dan hampir 400,000 pelanggan di YouTube, berkata kira-kira 1,200 orang telah mendaftar untuk menghadiri solat itu dan dia menjangkakan lebih ramai lagi akan mengambil bahagian.

Times Square membawa orang ramai dari seluruh Bandar New York dan dunia dan ia hanyalah satu suasana.

Allah mengilhamkan saya untuk mengadakan acara dakwah, yang bukan sahaja akan menyatukan umat Islam tetapi mengajar orang bukan Islam tentang Ramadan, mengapa kita berpuasa dan pada dasarnya mendidik mereka tentang Islam sambil mencipta acara dakwah yang paling menghiburkan dan bersejarah.

Aktiviti kerohanian yang dianjurkan oleh SQ bersempena hari pertama Ramadan ini dipromosikan dengan nama “Tarawih first time in Times Square”.

Sumber: Gulf Today Middle East Eye

SKIP THIS AD ×