berita

Rogol Anak Kandung Usia 10 Tahun, Bapa Dihukum Penjara 36 Tahun Beserta 30 Sebatan

August 18th, 2020 | by AnisAffandi
Kini Trending

Hakim Mahkamah Sesyen Besut, Wan Azimah Yaakob telah menjatuhkan hukuman penjara selama 36 tahun beserta 30 sebatan terhadap seorang peniaga atas kesalahan merogol anak kandung yang berusia 10 tahun pada tiga tahun lalu.

Tiga pertuduhan rogol

Memetik laporan Awani, suspek yang berusia 51 tahun itu disabitkan atas tiga pertuduhan mengikut Seksyen 376(3) Kanun Keseksaan setelah pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah. Mengikut pertuduhan pertama, suspek melakukan perkara jijik tersebut di sebuah rumah di Chalok , Setiu pada pertengahan Januari 2017 sekitar jam 1 pagi.

Sementara itu, bagi pertuduhan kedua dan ketiga suspek didakwa mengulangi perkara sama di lokasi yang sama pada akhir Januari dan April 2018 sekitar jam 11 malam dan 10 malam.

Mahkamah jatuh hukuman

Walaubagaimanapun mahkamah telah menjatuhkan hukuman penjara bagi pertuduhan pertama dan kedua selama 18 tahun beserta 18 sebatan dan mengarahkan hukuman dijalankan secara berasingan.

Bagi pertuduhan ketiga, suspek dijatuhi hukuman penjara selama 10 tahun beserta 10 sebatan dan hukuman dijalankan serentak bersama pertuduhan pertama dan kedua. Bagaimanapun mahkamah membenarkan penangguhan hukuman bagi pihak pembelaan memfailkan rayuan di Mahkamah Tinggi.

Sumber : Astro Awani

SKIP THIS AD ×