berita

“Saya Dah Perasan Bertahun Lamanya Pakcik Ini Dekat Area Putra PWTC…”

March 12th, 2018 | by Amat
Kini Trending

Ibu bapa adalah tunggak kejayaan terbesar buat anak-anak mencapai impian hidup. Pengorbanan mereka tidak ternilai untuk digantikan dengan wang ringgit. Semua ibu bapa mahukan anak-anak berjaya didunia dan akhirat.

Bayangkan, seorang ibu dan ayah mampu menjaga 10 orang anak dan tidak mungkin 10 anak mampu menjaga ibu dan bapa dengan baik. Kisah sayu ini dikongsi pengguna Facebook, Nabila Isa yang sering terjumpa seorang pak cik keseorangan di sekitar ibu kota.

Sampai hati buat ayah macam ni

Gadis ini sering bertemu Pakcik Hassan di sekitar LRT PWTC dan Chow Kit KL dan sempat menanyakan beberapa soalan kepada pak cik tersebut. Pakcik Hassan mempunyai 3 orang anak tetapi seorang pun tidak bertanggungjawab untuk mengambil dan menjaganya.

Makan pun orang sedekahkan

Setiap kali kita senang, maka, ingat semula siapa yang pernah bersusah payah dahulu membesarkan kita? Mereka adalah ibu dan ayah kita yang mahukan kita berjaya dikemudian hari. Pakcik Hassan juga dikatakan tiada tempat berlindung, pakaian dan makanan juga mengharapkan pemberian ikhlas dari orang.

Dia dah penat

Kini, dia berlindung di Masjid Kg. Pandan buat sementara waktu. Kesihatannya juga kurang sihat namun, ingatannya masih kuat.

Diharap kisah Pakcik Hassan ini membuatkan kita sentiasa untuk beringat kepada kedua orang tua yang masih hidup. Sesungguhnya, mereka juga memerlukan kasih sayang seperti mana mereka telah menjaga kita ketika zaman hingusan dulu.

Credit: Nabila Isa

SKIP THIS AD ×