berita

Sudut Pandang Datuk Seri Johari Abdul Ghani Mengenai E-Dagang, Revolusi Industri 4.0 Di Malaysia

February 4th, 2021 | by AnisAffandi
Kini Trending

Berpengalaman luas dalam bidang politik dan perniagaan, Datuk Seri Haji Johari bin Abdul Ghani sememangnya sangat dikenali dalam industri kewangan Malaysia. Malah, bekas Menteri Kewangan II dari tahun 2016 hingga 2018 ini kini bergelar pengerusi KUB Malaysia dan C.I Holding Berhad.

Pengalaman luas dalam perniagaan

Foto: iMoney.my

Dilahirkan dan dibesarkan di Kampung Pandan, Kuala Lumpur pada tahun 1964, Datuk Johari Abdul Ghani mendapat pendidikan sekolah rendah di Sekolah Rendah Kebangsaan Kampung Pandan (sekarang dikenali sebagai SRK Tun Hussein Onn) dari tahun 1971 hingga 1976 dan melanjutkan pelajaran di Sekolah Menengah Aminuddin Baki di Kampung Pandan dari tahun 1977 hingga 1981.

Beliau melanjutkan pendidikan tinggi dalam bidang perakaunan di Institut Teknologi Majlis Amanah Rakyat, Shah Alam sebelum melanjutkan pelajaran ke United Kingdom dalam bidang yang sama dan memperoleh pengiktirafan Akauntan Bertauliah ACCA. Beliau menjadi ahli Persatuan Akauntan Bertauliah di UK pada tahun 1988 dan mendapat Anugerah Fellowship persatuan itu pada tahun 1993. Datuk Johari memulakan kerjayanya di firma perakaunan antarabangsa, Peat Marwick & Company. Sejak itu, beliau memegang beberapa jawatan kanan di arena korporat dan telah membantu syarikat-syarikat terkenal di Malaysia. Beliau juga tidak asing dengan industri barang pengguna yang bergerak pantas (FMCG) kerana beliau memiliki pegangan saham yang besar di KFC Holdings di mana beliau menguruskan jenama seperti KFC, Pizzahut dan Ayamas, yang mengubahnya menjadi syarikat dengan modal pasaran lebih dari RM4 bilion. Beliau juga membantu Pemanis Sdn Bhd (botol eksklusif produk PepsiCo) sebagai Pengarah Urusan Kumpulan dari tahun 2005 hingga 2011, menguruskan 14 jenama di bawah PepsiCo. Datuk Seri Johari membeli francais Pepsi dengan harga RM72 juta dan menjual francais pada tahun 2011 dengan harga RM820 juta kepada Asahi, Jepun, dan memenangi anugerah terbaik tahun ini pada tahun 2011.

Pada 28 Julai 2015, bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak telah mengumumkan perombakan menteri kabinet, yang merangkumi pelantikan Johari sebagai Timbalan Menteri Kewangan.

E-Dagang melengkapkan perniagaan

Foto: The Malaysian Reserve

Memetik laporan Malaysia Retailer, Datuk Seri Johari juga berkongsi pendapatnya mengenai dagang dan pengaruhnya yang semakin meningkat dalam masyarakat masa kini. Dengan wabak COVID-19 yang memberi kesan buruk terhadap perniagaan di Malaysia dan global, Datuk Seri Johari mengatakan bahawa e-dagang adalah platform yang lengkap dan menyokong konsep perniagaan ‘brick and mortar’.

Salah satu kelebihan utama e-dagang adalah disebakan ianya mudah. Ia mempunyai kemampuan untuk mengganggu ekosistem perniagaan biasa, namun, untuk e-dagang yang baik, anda memerlukan ekosistem yang kuat dan cekap yang merangkumi rakan logistik, infrastruktur dan pergudangan. Hal Ini memerlukan kemajuan dari segi teknologi digital.

Datuk Seri Johari juga bersetuju e-dagang tiada sempadan, berbanding kedai fizikal yang mempunyai kekangan dari segi capaian pelanggan. Walaubagaimanapun, peniaga hari ini berdepan pelbagai cabaran bagi mengekalkan perniagaan mereka. Justeru, Datuk Seri Johari berpendapat peniaga perlu mempunyai hala tuju yang jelas tentang perniagaan dan identiti tersendiri. Peniaga juga disarankan untuk menambah ilmu dan memanfaat kemudahan e-dagang dalam mengembangkan perniagaan mereka.

Ditanya mengenai perkembangan industri 4.0, Datuk Seri Johari memaklumkan kerajaan kini berada di landasan yang tepat untuk mengembangkan industri ini namun perlu dipacu dengan lebih laju. Infrstruktur yang lengkap perlu dibina merangkumi sistem siber-fizikal, internet perkara (IoT) , pengkomputeran awan, dan pengkomputeran kognitif.

Tambah beliau, selagi pemain industri bergantung kepada penggunaan tenaga buruh yang terdiri daripa pekerja asing, ianya bakal melambatkan perkembangan industri 4.o. Sebagai contoh dalam industri perhotelan, ramai majikan melantik pekerja asing ekoran permintaan gaji yang rendah dari golongan ini. Secara tidak langsung menyekat penglibatan warga tempatan dalam industri ini.

Kerajaan bukan hanya fokus keuntungan

Foto: The Malaysian Reserve

Pengalaman yang luas selama 25 tahun dalam bidang perniagaan ternyata memberi kelebihan kepada beliau sejurus menjejakkan kaki dalam pentadbiran negara. Namun, satu perbezaaan yang nyata ialah kerajaan tidak menumpukan keuntungan semata-mata, sebaliknya lebih memberi fokus kepada pertumbuhan dan kestabilan politik.

Dalam perniagaan, orang tidak kisah terhadap orang kaya atau miskin. Tetapi dalam menjalankan pemerintahan di mana perkembangan ekonomi adalah keutamaan, keperluan untuk merapatkan jurang antara yang kaya dan yang miskin adalah penting untuk menghasilkan pendapatan yang lebih tinggi untuk mencapai keadaan sosioekonomi yang sihat.

Beliau menjelaskan bahawa sesebuah kerajaan mempunyai batas, dan untuk menyelesaikan masalah keseimbangan antara keperluan orang kaya dan miskin sering menjadi tugas yang sukar. Beliau juga mengingatkan bahawa dalam sesebuah kerajaan perlu ada keseimbangan terutamanya ketika kerajaan terlalu fokus dalam mengembangkan ekonomi dengan kadar yang pantas.

Anugerah Kecemerlangan untuk Corporate Governance (CG) Disclosure

Foto: Nestia

Pada 2 Oktober 2020, Datuk Seri Johari Abdul Ghani menerima Anugerah Kecemerlangan Corporate Governance (CG) Disclosure dari Kumpulan Pengawas Pemegang Saham Minoriti (MSWG) di bawah MSWG. ASEAN Corporate Governance Awards 2019 untuk KUB Malaysia Berhad dan anugerah untuk Jangka Panjang Penciptaan Nilai untuk C.I. Holdings Berhad
(CI Holdings).

Dari sejumlah 866 syarikat tersenarai awam yang dinilai melalui metodologi ASEAN CG Scorecard, KUB Malaysia dan CI Holdings berada di 4% teratas untuk Corporate Governance Awards 2019. Anugerah ini adalah bukti kepemimpinan Datuk Seri Johari dalam tadbir urus korporat yang berkesan dalam perniagaan yang dipimpinnya.

Dengan penularan wabak Covid-19 yang semakin menekan ekonomi dan memberi kesan kepada setiap perniagaan dan lapisan rakyat, Datuk Johari menyeru untuk setiap wakil rakyat di Malaysia tanpa mengira ideologi politik untuk hentikan ‘politicking’ dan menumpukan soal kejatuhan ekonomi dan kebajikan rakyat. Ancaman Covid-19 ini dilihat amat sukar dibendung tanpa kesepakatan daripada semua pihak.

SKIP THIS AD ×