berita

Sultan Selangor Titah Tutup Semua Sekolah Tahfiz Yang Tidak Berdaftar

March 18th, 2019 | by Ai
Kini Trending

Kementerian Pendidikan sebelum ini ada menyeru kepada semua pusat-pusat tahfiz di seluruh negara yang tidak berdaftar agar mendaftarkan institusi mereka sebagai sekolah swasta. Namun, masih ada lagi pusat tahfiz yang enggan mendaftarkan institusi mereka.

Terkini, Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah telah menitahkan semua sekolah tahfiz swasta yang tidak berdaftar perlu ditutup.

Tak daftar dan tidak ada sistem akademik

Menurut Berita Harian, baginda bertitah kepada mana-mana sekolah tahfiz swasta yang tidak berdaftar dengan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan tidak mempunyai kokurikulum serta sistem akademik moden perlu ditamatkan perkhidmatannya.

Beta menitahkan sekolah swasta tahfiz yang tidak berdaftar dengan JAIS dan tidak mempunyai kokurikulum dan sistem pendidikan akademik moden hendaklah ditutup dan ditamatkan perkhidmatannya.

Baginda bertitah ketika Istiadat Pembukaan Persidangan Penggal Kedua Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor hari ini.

Perkara lain yang baginta titahkan

Selain isu sekolah tahfiz, baginda juga telah menggariskan beberapa perkara yang perlu diatasi oleh pihak berkuasa tempatan (PBT). Antaranya memastikan sisa pepejal dapat diuruskan dengan sistematik dan berkesan.

Sampah-sarap di sesebuah kawasan hendaklah dilupuskan dengan cara yang terbaik supaya tidak akan timbul masalah longgokan sampah yang tidak terkawal serta boleh mengakibatkan pencemaran bau dan membawa penyakit.

PBT perlu mengawasi dan mengambil tindakan tegas kepada pengusaha restoran dan kedai makan yang tidak menjaga kebersihan untuk memastikan kesejahteraan rakyat terjamin.

Baginda juga mengingatkan rakyat negeri Selangor supaya sentiasa menghormati antara satu sama lain dan tidak membesarkan perkara yang menyentuh sensitiviti sesuatu agama, kaum, bangsa atau keturunan yang boleh menggugat keharmonian.

Gunakanlah kemajuan teknologi yang ada sekarang ini untuk perkara yang positif dan boleh menyumbang kepada perpaduan masyarakat dan bukannya untuk menyebarkan fitnah dan berita palsu serta menghina seseorang yang boleh menyebabkan perpecahan masyarakat.

Sumber: Berita Harian

SKIP THIS AD ×