berita

Tak Berperikemanusiaan & Lebih Teruk Dari Binatang! – Gadis Ini Kecewa 3 Ekor Kucingnya Mati Diracun Jiran

May 25th, 2016 | by Arini Saleh
Kini Trending

kau bunuh kucing aku header

Memelihara binatang kesayangan merupakan suatu terapi emosi yang sangat baik lebih-lebih lagi bila korang memelihara kucing. Kucing adalah teman yang setia dan korang tidak akan merasa sunyi melayan karenahnya.

Amat menyedihkan apabila tiga ekor kucing ini mati didakwa akibat diracun jiran, satu persatu kucing tersebut mati selepas tidak mampu lagi menahan bisa racun tersebut. Kami cukup tidak faham bagaimana segelintir manusia yang sanggup mendera malah ada yang membunuh dengan meracun binatang yang tidak berdosa ini. Agaknya dah hilang akal!

3 ekor kucing mati selepas memakan ikan bilis yang telah ditaburkan serbuk warna biru (racun)

plastik yang mengandungi racun collage

Plastik yang mengandungi racun & sisa bilis yang dibuang ke dalam longkang

Semalam, peristiwa yang pahit untuk kami sekeluarga terima. Jiran kami sendiri telah memberi racun untuk membunuh kucing2 kami. Bukan seekor tapi 3 ekor! Caranya mudah, cuma letakkan ikan bilis yang telah ditaburkan serbuk warna biru (racun) di dalam plastik, kemudian dibiarkan terdedah di luar pagar rumah.

Cuba bagi minum air kelapa, namun tak lama lepas tu mulutnya berbuih

Pada awalnya kami cuma tersedar seekor saja yang tiba2 berbuih mulut. Kami syak mungkin termakan tikus atau binatang lain yang berbisa. Tak lama lepas tu, seekor lagi berbuih mulut nya. Ok, kami yakin ini memang diracun! Terus pergi rumah jiran tersebut, sah memang ada ‘umpan’. Masa yang sama jugak seekor lagi kucing kami tengah elok makan umpan tu. Kami bawak kucing tu balik, dan bagi nya minum air kelapa. Namun tak lama lepas tu mulutnya pula berbuih.

Seekor demi seekor mengerang kesakitan & mati di depan kami

Ya Allah, betapa pilunya hati kami melihat seekor demi seekor mengerang kesakitan dan mati didepan mata kami sekeluarga. Kami cuma mampu memberi air kelapa, air arang, air tanah dan air garam sebagai penawar. Kucing2 kami cuma mampu bertahan sekejap sahaja, kerana racun tersebut terlalu kuat. Kucing2 kami tak mampu untuk bersuara, hanya gelisah meronta menahan sakit. Namun dari pandangan matanya kami tahu mereka meminta tolong. Beratnya derita yang dilalui. Kalaulah penderitaan itu dapat kami tanggung Ya Allah…

Seekor kucing baru saja melahirkan anak & seekor lagi sedang bunting

Lebih menyedihkan bila mengenangkan kucing kami yang baru saja melahirkan anaknya minggu lepas, dan seekor lagi sedang bunting dan menunggu masa untuk beranak. Semuanya pergi sekelip mata. Kau memang kejam jiran! Tahukah anda hukuman diakhirat kelak? Sekiranya anda tidak tahu, perlu kah anda berniat jahat terhadap haiwan?

Moga kamu dapat balasan setimpal!

Memang aku benci kau jiran! Macam mana kucing2 aku terseksa, moga kamu rasa balasan yang setimpal. Allah maha adil.

Pada penduduk TAMAN BATU GAJAH PERDANA, PUSING, PERAK sila berjaga jaga dengan manusia seperti ini. Mereka tidak berperikemanusiaan kerana mereka lebih teruk dari binatang!

sumber: Farah Fasci

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×