berita

Tiada Lagi Kes Baru Dilaporkan, Ini Sebab ‘Lockdown’ China Lebih Berhasil Berbanding Itali

March 22nd, 2020 | by Amat
Kini Trending

Terdapat beberapa inisiatif Kerajaan bagi menangani penularan wabak Covid-19. Setiap negara berbeza undang-undang dan cara untuk mengawal rakyat mereka dari keluar ke tempat awam. Begitu dengan Malaysia yang telah melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan.

Pengguna Facebook, Helmi Effendy berkongsia pendapatnya terhadap cara Kerajaan negara China melaksanakan kuarantin lockdown paling ganas. Mereka turut meraikan ‘kemenangan’ menentang wabak tersebut.

Kuarantin paling ganas, paling draconian

Kematian di Itali dah mencecah 4,000 orang. Jumlah kes dah nak hampir cecah 50,000 orang. Ada penambahan 5,986 kes hari ini di Itali. Aku tak dapat tidur memikirkan apa impaknya kalau kesannya yang sebegini tiba ke negara kita. Dan China hari ini menggesa kepada seluruh dunia untuk ikut cara mereka berjaya menewaskan Covid-19.

Ya, lockdown China ialah kuarantin paling ganas, paling draconian, paling diktator dan keras dalam sejarah mana-mana kuarantin dalam sejarah. China sendiri kritik gaya lockdown Itali yang kalau aku baca, yang aku dapati aku dapati tak ada beza pun dengan Perintah Kawalan Pengerakan kita.

China bagi tahu kepada dunia, kalau perlu untuk kau heret rakyat kau balik ke rumah dia, buatlah! China bantai anak muda, wanita, hatta orang tua yang degil tak mahu duduk rumah. Kalau perlu untuk kau hancurkan gerai-gerai tepi jalan yang berdegil untuk dengar kata-kata pihak berkuasa, maka lakukanlah ia. Kalau perlu untuk pasang banner yang menyindir paling dalam di serata tempat, maka buatlah!

Itali terlalu berlembut dalam lockdown

China telah paksa setiap kapitalis-kapitalis yang degil tak mahu tutup syarikat dan kilang mereka supaya bungkam. Tak lama, sebulan je duduk diam. Sebulan rugi tak ada masalah berbanding bertahun-tahun lebih kerugian.

Kenapa lockdown draconian ini perlu? Sebab nak pastikan bahawa graf jangkitan berjaya diturunkan. Grafi yang menegak memuncak itu perlu diratakan. Dan betapa setiap manusia menjangkiti kepada 2.5 orang disekitar mereka.

Kalau dah sampai ke 10 generasi jangkitan, makanya jumlah kiraan dijangka 3,000 orang akan berjangkit daripada seorang manusia sahaja! Bayangkan lebih daripada seorang lagi dengan ada rekod 10 generasi jangkitan yang lain? Nak lawan ini, kena pastikan semua orang duduk rumah, jangan keluar langsung! Sosial antara manusia perlu dihentikan!

Itali terlalu berlembut dalam lockdown mereka. Italy membenarkan pengangkutan awam berjalan seperti biasa. Itali membenarkan orang bersesak-sesak di supermarket, tak ada social distancing, dan rakyat Itali terlalu manja. Baru buat lockdown sikit, rakyat deme lari balik kampung macam orang Malaysia.

Masa untuk lupakan segala ideologi

Kapitalism, Individualism, atau nak panggil apa sahaja berkaitan dengannya sedang membunuh Eropah dan US, dan juga negara kita dalam melawan Covid-19.

Kalau buat macam China, Eropah dan US akan menelan segala tohmahan mereka ke atas China yang dianggap melanggar hak asasi manusia, dan mencabul kehormatan masa awal lockdown. Tapi tak apa, kali ini, jilatlah ludah kamu balik wahai US dan Eropah. Apalah sangat jilat ludah-ludah kalian kalau dapat menyelamatkan nyawa manusia.

Di luar China, US dah cecah 18,121 dengan penambahan dalam 4,000 kes hari ini! Jerman dah hampir mencapai 20,000 kes dengan penambahan hari ini dalam 5,986 orang! Sepanyol dah cecah lebih 20,000 dah kes hari ini.

China yang selepas angka 80,000 dah tak ada penambahan angka terlalu kritikal telah menggesa kepada dunia, inilah masanya untuk lupakan seketika segala ideologi woke, SJW dan liberal yang sedang dianut oleh negara-negara ini.

Kebebasan harus dikorbankan

Sementara seluruh dunia sedang bergelut, di Wuhan, setiap bangunan mereka merayakan kejayaan mereka menentang Covid-19.

“Wuhan sudah menang!” (rujuk gambar).

China berjaya flattened the curve! Kalau Eropah dan US nak lawan malapetaka yang sedang berlaku di negara mereka, mereka kena jadi macam China!

Buat lockdown paling draconian dalam sejarah mereka! Abaikan sejenak ideologi hak asasi individu, kebebasan mereka. Kerana ada kalanya, kebebasan harus dikorbankan demi sesuatu yang lebih baik. Nasib tamadun manusia bergantung pada tangan-tangan pemimpin negara ini.

Dan negara kita, abaikan apa DAP dan Anwar Ibrahim cakap. Bagus, kerah tentera untuk pastikan rakyat kita duduk dalam rumah. Kalau boleh, heret FRU sekali turun. Kalau boleh, pancut air, baling gas pemedih mata kepada mereka yang degil berkumpul. Kita harus jadi draconian macam China kalau nak selamat!

Sumber: Helmi Effendy

SKIP THIS AD ×