berita

‘Tidak Salah Untuk Menerima Hadiah’

June 28th, 2018 | by Amat
Isu & Kontroversi

Selepas serbuan dan kenyataan intipati yang dikeluarkan Datuk Seri Amar Singh, bekas Perdana Menteri Dato Seri Najib Razak mempertahankan dia dan isteri tidak bersalah dan berhak menerima hadiah daripada pemimpin lain sepanjang menjadi Perdana Menteri.

Artikel berkaitan: Ini Senarai Penuh Barang Rampasan Siasatan 1MDB Cecah RM1.1 Bilion

Menurut laporan Metro, dia juga menyatakan contoh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang mengakui dan menerima hadiah kuda daripada rakan pemimpin asing termasuk menggunakan banyak jet korporat.

Kami diberi hadiah yang banyak

Tetapi apa yang saya tahu ialah selama bertahun-tahun sebagai ketua kerajaan, kami diberi hadiah yang banyak daripada pemimpin asing termasuk teman dan saya tahu mengikut peraturan, tidak salah untuk menerima hadiah. Hadiah ini terkumpul selama beberapa dekad.

Sebagai contoh, Dr Mahathir mengakui menerima 40 ekor kuda daripada temannya dan pemimpin asing dan beliau secara terbuka menggunakan banyak jet korporat kawannya, maka tidak salah menerima hadiah.

Isteri bekas Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor juga terkejut apabila mengetahui mengenai jumlah dan nilai barang yang dirampas dari kediaman mereka.

Saya fikir jumlah itu, dia tidak percaya jumlahnya sebanyak itu. Dan juga beberapa barang itu, ada barang kemas yang dihantar untuk tatapan dan akan dikembalikan. Oleh itu, kita perlu mengenal pasti barang ini dan mengembalikannya.

Mari periksa barang satu per satu

Dato Seri Najib mengakui sejumlah besar barang kemas yang dirampas bukan dimiliki secara sah oleh isterinya sebaliknya ada yang dimiliki anak perempuan mereka Nooryana Najwa, suaminya dan ibu mentua Nooryana Najwa.

Janganlah kita melompat dengan sebarang kesimpulan pada tahap ini. Mari kita periksa barang berkenaan satu persatu.

Dan ketika Raja Salman mengunjungi Indonesia baru-baru ini, baginda juga memberikan hadiah bernilai berjuta-juta. Jadi beberapa raja di negara tertentu, ia sebahagian daripada budaya mereka untuk memberikan barang mahal.

Sebagai contoh, barang yang diberikan kepada saya oleh raja ini, saya tidak menggunakannya. Saya menyimpannya kerana saya tidak menggunakan barang sangat mahal seperti yang rakan saya tahu. Saya tidak memakai jam tangan mengandungi batu berharga.

Itu wang perbelanjaan kempen PRU

Bekas Perdana Menteri ini turut mendedahkan wang tunai RM116 juta yang ditemui polis pada serbuan bulan lalu adalah wang perbelanjaan pilihan raya.

Anda tidak akan tahu berapa banyak kempen pilihan raya dengan tepat. Dan anda tidak akan tahu berapa banyak orang yang menyumbang kepada anda. Apabila anda bertanding dalam pilihan raya, anda perlu memikirkan masa sebelum, semasa dan selepas pilihan raya. Jangan lupa saya adalah Presiden UMNO dan Pengerusi Barisan Nasional (BN) dengan 13 parti komponen.

Menguruskan sebuah parti besar dengan tiga juta ahli seperti UMNO adalah urusan yang mahal. Dan lagi, ia direkodkan, ketika Dr Mahathir meletak jawatan, beliau menyerahkan lebih RM1.4 bilion kepada penggantinya Tun Abdullah Ahmad Badawi dalam aset dan wang tunai. Itu tercatat.

Bagaimanapun, terdapat beberapa wang tunai miliknya ketika ditanya mengenai penemuan wang RM116 juta yang terdapat dalam 26 mata wang yang berbeza.

Terdapat beberapa wang milik saya kerana saya mengembara selama lebih 30 tahun. Tetapi terdapat juga sumbangan dalam mata wang asing, sesetengah orang menyumbang mata wang asing.

Kita harus punyai sistem yang telus

Terdahulu, Dato Seri Najib Razak menegaskan beliau masih ingat dirinya mahu pembiayaan pilihan raya lebih telus apabila ditanya mengapa beliau tidak mengisytiharkan hadiah yang diterima.

Kami tidak mempunyai sistem di negara ini untuk itu (mengisytiharkan hadiah). Saya sebenarnya sudah mencadangkan pada 2010, harus ada, apabila ada sumbangan, kita harus mempunyai sistem yang telus dan merekodkan sumbangan daripada badan bebas. Saya mempunyai cadangan itu, tetapi pada masa itu, ia ditolak oleh pembangkang yang kini menjadi kerajaan.

Mereka menolaknya, saya mengesyaki mereka tidak mahu penyumbang dana dikenali identiti dan jika diketahui maka akan menjadi kelemahan mereka. Tetapi saya sebenarnya sudah mencadangkannya dan masih ingat bercakap dengan Ketua Pegawai Eksekutif Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU), Datuk Seri Idris Jala.

Saya juga bercakap dengan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) (ketika itu) Tan Sri Abu Kassim Mohamed dan beliau suka idea itu. Kami membawanya untuk dibincangkan tetapi ditolak pihak pembangkang.

Sumber: Metro

SKIP THIS AD ×