berita

Tuala Wanita, Pakaian Dalam Dibuang & Dipam Ke Lubang Jamban, Ini Akibatnya

November 5th, 2019 | by Azizi Rahman
Kesihatan & Hidup Aktif

Walaupun sudah banyak kali diperdebatkan, lubang tandas masih menjadi tempat pembuangan benda yang tidak sepatutnya termasuklah tuala wanita (pad) sehingga tersumbat. Perkara ini berlaku kerana kurangnya kesedaran sivik dalam kalangan sesetengah masyarakat kita.

Baru-baru ini seorang media infuencer, Siti Hawa Mohd Nor menerusi Twitter berkongsi luahan dari beberapa orang individu dipercayai bekerja dalam bidang pengurusan sisa kumbahan berhubung perkara ini.

Menyusahkan di peringkat kumbahan

Menerusi perkongsian dibuat Siti Awe, beliau berkata dirinya terkejut apabila masih ramai wanita yang membuang tuala wanita mereka ke dalam lubang jamban malah turut menganggap ia tidak akan menyebabkan lubang jamban tersumbat.

Namun katanya, persepsi itu sebenarnya adalah tidak tepat kerana pada akhirnya sisa yang dibuang ke dalam lubang jamban itu akan memberi masalah di peringkat kumbahan kelak.

Jadi bijak

Beliau kemudian berkongsikan perbualan daripada beberapa individu dipercayai bekerja dalam bidang sisa kumbahan yang meluahkan rasa kurang senang terhadap perbuatan tidak bermoral itu.

Bukan setakat buang pad

Tidak terhenti di situ sahaja, ruangan komen di posting yang dibuat Siti Awe itu kemudiannya dipenuhi dengan pengalaman ‘menggelikan’ oleh individu lain yang perlu berhadapan dengan perkara itu.

Malah bukan setakat tuala wanita, ada netizen juga berkata beberapa barangan lain termasuk pakaian dalam turut dibuang ke dalam lubang jamban sehingga menyebabkan pump tersumbat.

Tak larut dalam air

Sementara itu, Siti Awe turut menjelaskan bahawa pad bagi bahan jenis gel dan kapas sebenarnya tidak akan larut di dalam air meskipun ia telah dikeluarkan daripada plastik tuala wanita.

Penjelasan itu dibuat Siti Awe sebagai respon kepada seorang netizen yang bertanya sama ada semua pad atau hanya bahan tertentu sahaja yang tidak larut air.

Respon netizen

 

Dalam ada itu, netizen beranggapan pembuangan tuala wanita ke dalam lubang jamban tidak sepatutnya berlaku lagi pada hari ini lebih-lebih lagi pelbagai kemudahan seperti tong sampah sudah disediakan di dalam tandas.

Sumber: Twitter Sitiawe

The following two tabs change content below.

Azizi Rahman

Content Champion at Rev Asia Berhad
Semoga dunia kembali pulih!

SKIP THIS AD ×