berita

Tuduh Orang Islam Punca Serangan Di New Zealand, Kepala Senator Australia ‘Bertelur’

March 16th, 2019 | by Ai
Isu & Kontroversi

Insiden serangan tembakan yang mengorbankan 49 jemaah, dan 20 orang cedera di Christchurch semalam telah mencetuskan rasa simpati dan sedih terutamanya umat Islam mahupun orang bukan Islam.

Namun, seorang senator Australia telah menuduh kehadiran orang Islam sebagai punca serangan tersebut. Berang dengan tuduhan berkenaan, seorang lelaki bertindak memecahkan telur di atas kepala senator itu.

Kena telur ketika sedang berucap

Melalui satu video yang dikongsikan oleh Henry Belot, senator Australia yang dikenali sebagai Fraser Anning ketika itu sedang ditemubual bersama wartawan sebelum seorang lelaki bertindak memecahkan telur tepat dikepalanya.

Terkejut dengan tindakan itu, Anning bertindak menumbuk lelaki tersebut sebelum dileraikan oleh beberapa orang yang lain.

Anning didesak supaya dipecat

Menurut Harian Metro, ekoran penularan video tersebut, satu petisyen telah dibuat dengan mendesak Anning supaya dipecat dan telah mendapat 225, 000 tanda tangan.

Anning juga turut dikritik oleh ahli partinya sendiri yang kebanyakannya melahirkan simpati terhadap mangsa serangan pengganas berkenaan.

Sumber: Harian Metro, Henry Belot

SKIP THIS AD ×