berita

[VIDEO] Hilang Sejak Usia 20 Tahun, Penemuan Ayah & Anak Selepas Terpisah Hampir 5 Dekad Undang Sebak

September 26th, 2023 | by Hazirah
Kini Trending

Baru-baru ini, tular satu video di media sosial memaparkan momen pertemuan antara bapa dan anak di Nusa Tenggara Timur (NTT), Indonesia selepas terpisah hampir 47 tahun.

Artikel Berkaitan: Lari Rumah Kerana Merajuk Ditegur Gunakan ‘Vape’, Ibu Syukur Dua Anak Sudah Pulang Ke Pangkuan Keluarga

Artikel Berkaitan: Ibu Syak Anak Lari Rumah Kerana Ditegur ‘Bergayut’ Terlalu Lama Dengan Kekasih

Hilang secara misteri

Menerusi laporan Tribunnews, Petronela Lela atau dikenali sebagai Nela, telah menghilangkan diri secara tiba-tiba ketika berusia 20 tahun. Difahamkan, kali terakhir Nela dilihat adalah sekitar tahun 1970-an iaitu ketika membantu ibu saudaranya berniaga di pasar.

Meskipun tiada petunjuk keberadaan Nela, namun si ayah, Yosep Koa percaya bahawa anak perempuannya itu masih hidup malah dia setia menunggu kepulangan Nela.

Sehinggalah pada 16 September 2023, selepas 47 tahun, Nela akhirnya kembali ke pangkuan keluarganya di kampung. Suasana bertambah hiba apabila Nela dilihat menangis sambil memeluk erat dan mencium ayahnya yang duduk di atas kerusi roda.

Menurut sumber, penemuan keluarga ini adalah selepas cucu Nela iaitu Wilda membuat Kajian Kerja Sebenar (KKN) di sebuah kampung. Kebetulan sepanjang KKN itu, Wilda tinggal di rumah Kanis (adik Nela). Gelagat yang ditunjukkan Wilda membuatkan Kanis teringat akan Nela. Disebabkan itu, Kanis mula bertanya tentang latar belakang Wilda sekeluarga.

Sehinggalah akhirnya keluarga Kanis meminta untuk berjumpa dengan ibu bapa Wilda. Setibanya di kampung halaman Wilda, keluarga Yosep terkejut kerana semua ciri anak kandung Yosep ada pada Nela.

Akhirnya terbongkar mengenai Nela yang dikatakan hilang ingatan pada usia 20 tahun.

Video

@fitriaelda99

Nenek Siti (nama sekarang) atau nama gadisnya Petronela Lela, putri tunggal dari bpa Yosep koa asli Doka Mataloko. Hilang di pasar Maumbawa tahun 1970-an usia sekitar 20 atau 22th, saat itu Oma nela berjualan hasil bumi bersama tantanya, selesai berjualan Oma nela berpamitan untuk membeli pisang setelah itu Hilang. Selama 6th pertama hilangnya Oma nela keluarga terus mencari diberbagai tempat yg mungkin ada keberadaan Oma nela, segala usaha di usaha dilakukan yg menguras emosi, tenaga dan harta. sampai titik dimana Orang Pintar mngatakan “Mama Nela Masih hidup, di masa depan nanti cucunya sendiri yang akan datang dirumah kita”. Berpegang pada kata2 itu bapa Yosep Koa dan keluarga prcya anak gadisnya akan pulang. Agustus 2023,Wilda Cucu pertama Oma nela, KKN di Mataloko, sempat di tolak dibeberapa desa akhirnya Dy diterima jam 11 malam di Doka Rumah opa Anis, adik kandung Oma nela. Gesture tubuh Wilda membuat opa kanis teringat kakanya, jadi mulailah bertanya tentang asal usul Wilda dan meminta foto Oma Nela, dari foto tersebut keluarga yakin itulah Oma nela yang hilang. kemudian Wilda menelpon Mamanya bertanya ” Ma kita org apa, Mmanya bilang kita org bajo mngkin mrka salah orang. opa kanis dan keluarga bersikeras untuk ketemu Oma nela sampai 2x kerumah Wilda Untk meminta mamanya tunjuk jalan ke longos Untk memastikan firasat mrka. Ketika di longos berbekal pesan dari bapax Oma nela bahwa Nela memiliki luka bakar di kaki, tahi lalat sekitar mata, dan jempol kaki besar dan miring kedalam yang menjadi ciri khas mama nela dan saudaranya serta kemampuannya bermain suling, makan siri dengan tembako smua itu ada pada neneknya Wilda. Kenapa Oma nela tak mengingat asal usulnya karena memori mama nela Telah hilang ttg kehidupan masa kecil dan di longos anak mama nela jga TDK mngetahui asal usul mereka. Akhirnya 16sept2023 Oma nela pulang kekampung Doka disambut dengan ritual adat. Hal yang bkin terharu keluarga tetap melihat Nela sebagai anak gadis mrka, bgaiman mrka mencubit pipi mama nela, memegang dagu, berpelukan, gemas sesuatu yang biasa kita lihat hnx pada anak kecil bnr2 bikin kita tersenyum bhgia. tentang adenya yang mengenang dlu Dy diam2 masuk kmar Oma nela untuk mencoba baju dalam. ah tidak bisa di jelaskan bagaiman bahagianya keluarga. Tentang Bapa Oma nela yang selalu menanti anaknya pulang. ??? Semua ini karena kehendak Tuhan dan keluarga yang tidak putus asa dalam mencari

? suara asli – JERRY SAPTENNO – JERRY SAPTENNO

 

Sumber: Tribunnews, TikTok

SKIP THIS AD ×