berita

[VIDEO] Kanak-Kanak Ini Buat Sesuatu Yang Membanggakan Ibu Dan Ayahnya!

April 5th, 2021 | by Danial
Video Popular

Budak- budak sekarang memang tak boleh dipisahkan dengan internet.  Ibu bapa memainkan peranan yang penting dalam perkara ini untuk sentiasa mengawasi anak- anak mereka.

Namun begitu, jangan cepat bersangka buruk dekat mereka. Kadang- kadang apa yang diorang buat tu lebih bermanfaat dari kita.

Kalau tak percaya jom saksikan sendiri apa yang kanak-kanak ni buat bila hadapi situasi berikut.

 

Nasib baiklah ada Zali yang sayangkan alam sekitar. Korang pun jadilah macam adik Zali ni!

Mari berkitar semula dengan Nestle!

Siapa yang tak tahu tentang syarikat pengeluar makanan dan minuman, Nestle Malaysia. Syarikat ini mensasarkan 100 peratus bahan pembungkusan produknya boleh dikitar semula menjelang 2025.

Sejajar dengan usaha itu, Nestle ingin membantu memudahkan proses kitar semula dengan menyediakan label tentang kitar semula pada setiap bungkusan produk mereka. Usaha baik ini dapat membantu pengguna berkitar semula dengan cara yang betul.

 

Sebagai contoh, kalau korang rujuk pada label botol Sos Cili Maggi ada tertera segala maklumat tentang cara berkitar semula botol ini dengan betul.

Sebelum korang buang botol sos tersebut, pastikan botol itu telah dibersihkan dan dikeringkan. Asingkan penutup dan label pelekat dari botol sos. Kemudian, penutup hendaklah diletakkan dalam tong untuk besi/aluminium dan tin. Manakala, botol pula perlu diletakkan di dalam tong untuk kaca. Label pelekat pada botol sos hendaklah diasingkan daripada botol dan dibuang ke dalam tong untuk kertas.

Mudah kan? Pastikan korang rujuk label dan bersama kita berkitar semula ke arah masa depan lebih lestari, bersama sama Nestle.

  

SKIP THIS AD ×