berita

[VIDEO] Warganet Geram, Cermin Kereta Dah Banyak Kali Kena ‘Ketuk’ Dengan Kanak-Kanak Rohingya Samseng

January 3rd, 2022 | by Zulaikha
Kini Trending

Sejak semalam, tular sebuah video memaparkan tindakan berani seorang kanak-kanak dipercayai pelarian Rohingya yang bertindak mengetuk cermin kereta seorang pengguna jalan raya.

Tindakan kanak-kanak lelaki itu bagaimanapun, membangkitkan amarah dan rasa kurang senang dalam kalangan warganet.

Makin hari makin melampau?

Menerusi video pendek dikongsi di laman Facebook, memaparkan tindakan seorang kanak-kanak yang berada di tengah jalan sebelum bertindak mengetuk kereta yang berada di tempat kejadian. Difahamkan, kanak-kanak tersebut bertindak sedemikian rupa bagi ‘mengutip’ sedekah daripada orang ramai.

Jika wang tidak diberikan, kanak-kanak ini dikatakan akan mengugut lalu mengetuk cermin kenderaan berkenaan dan tindakan tersebut dilakukan berulang kali. Namun, apa yang menjadi persoalan adalah mekanisme yang digunakan oleh kanak-kanak tersebut yang disifatkan sebagai kurang ajar.

Laporan bertarikh 6 Oktober 2021 Menteri Luar Negeri,  Datuk Saifuddin Abdullah menjelaskan jumlah pelarian Rohingya di Malaysia dianggarkan sekitar 200,000.

Pada masa yang sama, pengusiran mana-mana populasi secara paksa adalah tersenarai satu daripada jenayah kemanusiaan dalam undang-undang antarabangsa, khususnya Statut Rome berkenaan Mahkamah Jenayah Antarabangsa dan Konvensyen Mengenai Pencegahan dan Hukuman ke atas Genosid 1948.

Respon netizen

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen turut ‘geram’ dengan tindakan kanak-kanak tersebut dan pada masa yang sama berharap pihak berwajib mengambil tindakan yang sewajarnya.

Sumber: Sukan Star

SKIP THIS AD ×