berita

Warga Emas Berisiko Tinggi Boleh Dapat Dos Penggalak Kedua, ‘Ini Hanya Pilihan’ – Khairy Jamaluddin

April 15th, 2022 | by khairil
Kini Trending

Foto: Khairy Jamaluddin

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan memberikan suntikan dos penggalak kedua kepada segelintir kelompok individu sebagai kumpulan penerima pertama, berlandaskan syarat tertentu.

Artikel Berkaitan: Peralihan Ke Fasa Endemik: Ibu Bapa Disaran Bawa Anak Dapatkan Vaksinasi

Artikel Berkaitan: Kesatuan Eropah (EU) Iktiraf Sijil Vaksin COVID-19 Di MySejahtera, Mudahkan Pengembara Malaysia

Ditawarkan kepada individu berisiko tinggi

Sekadar gambar hiasan

Antara kelompok penerima pertama itu merangkumi golongan warga emas yang mempunyai komorbid atau sihat tubuh badan, selain pengembara ke luar negara.

Menteri kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, pengambilan suntikan imunisasi dos keempat bagi golongan berkenaan adalah atas dasar suka rela.

Individu berumur 60 tahun dan ke atas dengan komorbiditi berisiko tinggi boleh diberikan dos penggalak kedua dengan selang masa sekurang-kurangnya empat hingga enam bulan selepas tarikh dos penggalak pertama.

Ini saya nak tegaskan bahawa ia tidak wajib, tetapi pilihan kepada mereka, individu 60 tahun ke atas can go for second booster. Kita akan umum bagaimana nak buat. Ini hanya option, tidaklah kita buat program seperti PICK dahulu.

Sementara itu, individu yang berumur 60 tahun ke atas yang tidak mempunyai sebarang penyakit juga digalakkan untuk mendapatkan dos keempat itu, namun perlu mendapat rundingan daripada doktor atau pegawai perubatan.

Infografik

 

Sumber: Khairy Jamaluddin Kementerian Kesihatan Malaysia

SKIP THIS AD ×