berita

Wawancara TV Al-Jazeera Bersama Najib Razak Rangkul Anugerah ‘Interview Of The Year’ Di UK

March 1st, 2019 | by Amat
Kini Trending

Sebuah wawancara dari stesen TV Al-Jazeera telah berjaya merangkul anugerah bagi kategori ”Interview of the Year: Malaysia: Najib Speaks-101 East” di UK Royal Television Society’s (RTS). Wawancara yang penuh kontroversi itu telah menampilkan bekas Perdana Menteri, Dato Seri Najib Razak.

Menurut RTS Television Journalism Awards, rata-rata juri bersependapat wawancara tersebut telah membuktikan keberanian dan ketabahan sepanjang wawancara diadakan.

Wawancara penuh Al-Jazeera bersama Najib Razak

Wawancara yang lebih kurang 25:00 minit ini menyaksikan bekas Perdana Menteri itu menjawab beberapa soalan dari Mary Ann Jolley mengenai Pilihan Raya Umum 14 (PRU14) dan beberapa lagi soalan kontroversi termasuk skandal 1MDB.

Dalam rakaman tersebut, beliau telah meminta Mary Ann Jolley mengemukakan soalan berkaitan ekonomi negara tetapi apabila dia melakukan sebaliknya, bekas Perdana Menteri itu bertindak berdiri dan meminta untuk keluar dalam keadaan marah.

Membuktikan keberanian

Walaubagaimanapun, juri di UK Royal Television Society’s menyifatkan wawancara yang dibuat ini telah membuktikan keberanian.

But one interview stood out for its courage, tenacity and sheer unadulterated watchability –Malay­sia.

Although the story focused on an issue few would have known about prior to the interview, this did not detract from the viewer’s ability to understand the jaw-dropping venality of the interviewee.

Malah, juri turut berpendapat pendekatan penemubual, Mary Ann Jolley ini menarik, mempunyai pengetahuan sangat tinggi dan keupayaan untuk menggabungkan kesemua soalan agak luar biasa.

Forensic approach was compelling, her knowledge formidable and her ability to combine persistence with grace quite extraordinary.

Pemenang Interview of the Year

Sumber: RTS Television Journalism

SKIP THIS AD ×