berita

‘You Fikir Ini Red Carpet Ke?’ – Daiyan Trisha Respon Tuduhan Jadi Sukarelawan Untuk Bersosial Di PPV

July 19th, 2021 | by Amat
Kini Trending

Umum sedia maklum, pelakon dan pengacara Daiyan Trisha antara artis yang turut menyertai misi kemasyarakatan sebagai ahli sukarelawan di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sejak bulan Mei lalu. Dalam pada itu, difahamkan ada segelintir netizen dan sukarelawan yang lain kurang senang dengan penglibatan Daiyan Trisha. Malah, mereka mendakwa pelakon ini lebih ‘melayan’ peminat di PPV berbanding fokus pada tugasan.

Artikel berkaitan: ‘Seronok Dapat Membantu’ – Daiyan Trisha Bangga Jadi Volunteer Di Pusat Vaksin

‘Bekerja selama 15 minit kemudian balik’

Sebelum ini, viral di laman Twitter mengenai dakwaan Daiyan Trisha antara artis yang lebih mementingkan aktiviti bergambar dan tidak fokus sepenuhnya pada tugasan di sana. Malah, dia juga dituduh hanya melakukan tugasan selama 15 minit kemudian beredar dari PPV.

Susulan itu, Daiyan Trisha tampil menjelaskan segala dakwaan dan tuduhan yang telah menjadi buah mulut netizen mengenai peranannya di PPV. Tambah Daiyan lagi, dia tidak mahu memanjangkan isu ini kerana ada isu lain yang lebih penting untuk diberi keutamaan.

Baru-baru ini saya dituduh oleh seorang individu di Twitter. Tweet ini telah di-retweet sebanyak 4,000+ kali sebelum ianya dipadam. Walau bagaimanapun, tweet ini telah melahirkan banyak tuduhan dan fitnah terhadap saya dan kerja sukarelawan saya di PPV. Tapi bila saya dituduh atau difitnah seperti ini, tak tahu nak rasa apa. Bukan saya saja, malah, sebilangan rakan artis yang lain juga.

Saya sudah bekerja sukarela selama beberapa hari semua dalam 5-10 jam sehari. Saya tak pernah complain, mahupun melakukan apa yang telah diperkatakan seperti membawa rakan-rakan, cameraman dan sebagainya. Tujuan post ini adalah untuk clear the air kerana ianya sudah tersebar dan merosakkan sedikit sebanyak imej saya.

‘Saya tak pernah compain’

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daiyan Trisha (@daiyantrisha)

Difahamkan, status di laman Twitter tersebut telah diturunkan dan individu berkenaan telah tampil memohon maaf secara peribadi kepada Daiyan Trisha.

Kepada yang berkenaan, please remember that your actions will have consequences. Anda juga telah melanggar etika anda sebagai seorang sukarelawan. Dalam masa yang sensitive seperti ini, janganlah kita menyebarkan benci dan sakit kepada orang lain. Ia tidak membantu. At first, I did not want to respond, because at the end of the day, ini tidak sepatutnya menjadi sebuah isu. These things shouldn’t matter. Tapi bila penipuan jadi sesuatu “kebenaran” buat sesetengah pihak, I have to defend myself. Nobody deserves to be defamed, especially when they’re just trying to help.

Biarlah orang yang ingin membantu, terus membantu. Jangan takutkan orang yang punya niat baik. Asalkan orang yang perlu ditolong, dapat pertolongan, bukankah itu yang paling penting? I hope we can all learn from this and move forward. Pengajaran untuk semua supaya jangan sebarkan fitnah. Fitnah itu lebih… ah, kalian tau lah.

Sumber: Daiyan Trisha

SKIP THIS AD ×