berita

7 Lokasi Air Terjun ‘That We Never Knew Existed And Beautiful!’

August 20th, 2015 | by Wan
Travelogue

med

Siapa dekat sini gemar meluangkan masa dan beriadah di kawasan air terjun? Kalau ya, kita geng! Di Malaysia sememangnya terdapat puluhan malah ratusan kawasan air terjun yang terkenal dan menjadi tumpuan ramai.

Kalau kami nak senaraikan kesemua air terjun tersebut, mungkin korang pun tak larat nak scroll semua. Jadi berikut antara 6 lokasi air terjun yang menarik dan korang wajib pergi! Jom!

Air terjun Sungai Chilling – Selangor

chill2

Air terjun Sungai Chilling antara kawasan air terjun yang cukup menarik terletak Kuala Kubu Baru, Selangor. Sesuai lah untuk korang yang malas nak travel jauh-jauh luar dari Selangor.

Untuk sampai ke kawasan air terjun ini, korang kena meredah dan menyeberangi beberapa sungai. Tak lama, lebih kurang sejam juga lah baru sampai hihi.

chill

Jangan risau, jalan straight je tak payah panjat-panjat. Namun kepenatan tersebut pastinya hilang sebaik korang sampai ke kawasan air terjun. Rugi tak pergi.

Nak lagi mencabar? Boleh try Lata Medang juga di Kuala Kubu Baru. Lebih kurang 2 jam berjalan baru sampai ke kawasan air terjun.

Air terjun Batu Berangkai – Perak

Air terjun Batu Berangkai ini terletak di Kampar, Perak. Kata mereka untuk merasai pemandangan dan air terjun yang lebih ‘terbaik’ korang kena mendaki sikit.

perakkkk

Air terjun Sungai Gabai & Sungai Congkak – Selangor

gabai

Air terjun Sungai Gabai dan Sungai Congkak ini terlelak di daerah Hulu Langat, Selangor. Pendek kata tak ada lah jauh mana pun dan sesuai untuk korang yang pergi nak balik hari (bagi yang tinggal di Lembah Klang okay lah kot)

Kedua-dua air terjun ini mempunyai keistimewaan tersendiri dan terletak tidaklah jauh sangat antara satu sama lain. Dah pernah sampai?

Air terjun Lata Kinjang – Perak

lata kinjang

Air terjun yang terletak sejauh 18 kilometer dari pintu keluar Tapah ini boleh dilihat dari lebuhraya Utara-Selatan dari pintu keluar Tapah. Kami percaya ramai yang dah sampai sini kan? 

Air terjun ini memang sesuai untuk berkelah bersama keluarga dan rakan-rakan. Kalau bosan mandi kat bawah, korang boleh berjalan ke tingkat seterusnya. Kalau larat lah.

Air terjun Jerangkang & air terjun Berkelah – Pahang

Untuk korang yang dah bosan dengan kawasan air terjun di Selangor, boleh lah travel ke Pahang. Pahang memang banyak port air terjun.

Port air terjun yang kami nak share ini sesuai untuk korang yang gemar aktiviti mendaki. Sebabnya? Untuk sampai kawasan air terjun ni, korang kena lalui trek yang cukup mencabar ketahanan mental fizikal.

jer

Bagi kami air terjun Jerangkang & air terjun Berkelah yang terletak di Maran punya keistimewaan tersendiri. Ini antara lokasi air terjun wajib pergi bila berkunjung ke Pahang.

Hutan Lipur Chemerong & Air terjun Lata Tembakah – Terengganu

Screen Shot 2015-08-19 at 4.46.38 PM

Kedua-dua lokasi air terjun ini merupakan antara port terbaik yang sering dikunjungi oleh orang ramai. Hutan Lipur Chemerong terletak di Hulu Dungun manakala air terjun Sekayu terletak di Hulu Terengganu.

Walaupun air terjun Sekayu ini pernah dikaitkan dengan beberapa kejadian mistik namun ianya tetap dikunjungi orang ramai. Iyalah yang penting niat nak pergi mandi manda je.

Air terjun Gunung Ledang – Johor

ledang

Negeri Johor juga mempunyai beberapa lokasi air terjun yang menarik. Pernah beberapa kali berkunjung ke sini, ianya satu pengalaman yang menyeronokkan.

Kalau larat korang boleh berjalan ke tingkat atas air terjun, boleh tahan tinggi dan agak curam juga lah. Untuk yang berkeluarga, dekat bawah pun dah terbaik.

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×