berita

9 Fakta Menyentuh Jiwa Tentang Juara Pelamin Fantasia Syawal & Fiqa Ini Buat Kami Sebak

June 13th, 2015 | by Wan
Kini Trending

syafiqa

Selepas 10 minggu bersiaran, pasangan Syawal & Fiqa akhirnya dinobatkan sebagai juara musim pertama Pelamin Fantasia.

Namun apa yang menarik perhatian kami ialah keazaman dan kesungguhan Syawal yang hanya bekerja sebagai penternak lembu manakala Fiqa gadis istimewa yang mempunyai masalah pendengaran.

Kekurangan yang dilalui nyata bukan penghalang untuk pasangan ini berjaya. Berikut merupakan 9 fakta menarik, malah menyentuh hati disebalik kemenangan Syawal dan Fiqa.

1. Cinta Unik Penternak Lembu & Gadis OKU

syawalfiqa

Mempunyai kisah percintaan yang unik serta personaliti menarik, Syawal dan Fiqa sememangnya mendapat sokongan penonton dari mula program tersebut disiarkan.

Walaupun menyedari akan kekurangan Fiqa, ia bukan penghalang untuk mereka berdua menyertai pertandingan ini. Siapa sangka, mereka bergelar juara.

 2. Syawal & Fiqa Anak Yatim

Screen Shot 2015-06-12 at 9.26.24 PM

Secara kebetulan, Pasangan Syawal dan Fiqa ini merupakan anak yatim yang masing-masing kehilangan ibu sejak kecil. 

3. Fiqa Demam Panas Ketika Berumur 5 Tahun

Screen Shot 2015-06-12 at 9.27.56 PM

Menerusi bacaan kami di laman sosial, Fiqa sebenarnya lahir sebagai seorang kanak-kanak yang normal namun demam panas yang menimpa dirinya ketika berumur 5 tahun merubah segalanya.

Hal ini diceritakan sendiri oleh sepupu Fiqa.

4. Video Pre-Wedding Yang Menyentuh Jiwa

Selepas 5 pasangan Pelamin Fantasia diberikan tugasan untuk menghasilkan sendiri video pra-perkahwinan, salah satu daripadanya telah mencuri perhatian para penonton.

Video pre-wedding yang sungguh menyentuh jiwa Syawal dan Fiqa ditonton lebih 33 ribu ‘views’ dan menerima respon positif daripada orang ramai. Memang menyentuh jiwa.

5. Cabaran Sedih Yang Buat Rosyam Nor Menangis

Kalau Dato Rosyam Nor pun menitiskan air mata dek kerana cabaran ini, apatah lagi kami. Semangat mereka tu memang wajar diberi pujian.

6. Saling Melengkapi

Kami kagum sebenarnya dengan kesungguhan dan kemuliaan hati Syawal. Iyalah bukan senang nak belajar bahasa isyarat.

Bertuah betul Fiqa, benarlah cinta tak mengenal rupa.

7. Perkahwinan Secara Langsung Malam Ini, Ada Penyanyi Kun Anta

Screen Shot 2015-06-13 at 1.11.06 PM

memilih tema perkahwinan yang berkonsepkan “Modern Garden Wedding”,majlis perkahwinan pasangan ini akan disiarkan secara langsung pada  pukul 9 malam ini.

Malah bakal dihoskan oleh Datuk Rosyam Nor, Imam Muda Asyraf, Faizal Ismail dan Kak Engku. Abam arab yang nyanyi lagu Kun Anta pun turut hadir untuk menghiburkan orang ramai.

8. Beautiful Life versi Melayu

Mereka yang pernah menyaksikan drama Jepun yang bertajuk ‘Beautiful Life’ pasti teringat akan kisah menyayat hati drama tersebut.

Walaupun wanita di dalam drama tersebut kurang upaya namun ia tidak menjadi penghalang buat kekasih hatinya. Sedih gila drama ni!

9. Tajaan Perkahwinan RM100,000

Screen Shot 2015-06-12 at 9.24.02 PM

Untuk pengetahuan, selaku juara pasangan ini menerima pakej tajaan perkahwinan yang berjumlah RM100,000 dan bakal mendapat sentuhan magis khidmat perunding perkahwinan terkemuka, Rizalman.

Kami doakan pasangan ini berkekalan hingga ke akhir hayat dan sentiasa dimurahkan rezeki, amin. Tahniah Syawal dan Fiqa. 

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×