berita

Duit Tak Cukup Tetapi Lelaki Ini Nekad Belanja Pasangan Warga Emas. Keesokannya….

October 26th, 2015 | by Wan
Kini Trending

okaylah

Pernah tak satu ketika terlintas di fikiran korang untuk bersedekah tapi bila check balik duit yang ada pun cukup-cukup makan. Malah duit itu juga dah diperuntukkan untuk beli benda lain. Nak sedekah ke tak nak?

Berdepan situasi yang sama, kisah lelaki ini mungkin bakal mengubah cara kita berfikir tentang sedekah.

“Duit aku cukup-cukup nak buat modal”

team

One thing I want to share.

Ape yg aku percaya dan aku pegang sampai sekarang ialah Sedekah.

Aku bisnes. Hidup kais rezeki dengan online biz. Siang malam mengadap hp & laptop cari rezeki. Biasalah org bisnes mcm pantai. Kejap pasang kejap surut poket ni. Nak jadi cerita, one day aku dinner with my mom. Duit aku cukup2 nak buat modal tp aku da pasang niat nk blnje mak aku dinner kat steamboat.

“Aku tengok si suami belek-belek dompet”

Screen Shot 2015-10-26 at 12.35.03 PM

Tetiba masuk sepasang couple dlm 70an. Pakaian nmpak susah. Dan dorg just makan berdua. Suami nmpak tegas tapi still caring jaga si isteri. Dlm hati aku, mungkin duit pencen da masuk. Tengah Isteri pilih mknan kat bar, aku tengok Si Suami belek2 dompet. Mata aku gatal pandang. Okay. Dia kira duit. Tengok harga kat kaunter & kira duit lagi. Time tu hati aku betul2 Zing. Time nak bayar. Aku terus bayarkan utk meja couple tu sekali walaupun aku tau yg duit aku mmg tk cukup nk restock for next batch. Tp. Hati aku rasa seronok sangat. Rasa lapang. Rasa mcm baru menang loteri. Serius.
Balik tu sebelum tdo aku pkir. Mcm mana nak cari duit. Hahaha. Duit da tk cukup.

“Sedekah bukan harap balasan tapi”

sed

Esoknya pagi2. Ade customer wassap. Nak buat payment utk order baju 150helai. Alhamdulillah dipermudahkan.
Kita sedekah bukan utk harapkan balasan tp percayalah yang setiap yg baik itu akan dipermudahkan segala urusan kita. Nmpak kecik. Tp nilainya besar.
Bila rse susah, Sedekahlah.

Sumber :  Amin Azuoi

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×