berita

I Hate U Dad! – Selalu Melawan, Gadis Ini Akhirnya Menyesal Setelah Ayah ‘Pergi’ Buat Selamanya

February 16th, 2016 | by Wan
Kini Trending

tunang

Kata orang sesal dahulu pendapatan sesal kemudian sudah tiada guna lagi. Mungkin penyesalan itulah yang dirasakan oleh gadis ini setelah kehilangan ayahnya dalam satu kemalangan.

Apa yang dikesalkan ialah sikap dirinya yang sering melawan, tidak menurut perintah dan menganggap cara ayah salah dalam membesarkan dia. Namun semuanya sudah terlambat.

Ayah meninggal 3 hari lepas

kbr

Aku Rindu Daddy

Firstly thanks admin siarkan confess aku.. aku xtau nak share dgn sape..
Umur aku 21 tahun n aku bkn student UIA tp aku selalu baca confess kat sini.. td aku ada baca confess pasal ayah n aku terpanggil utk share pasal aku.. btw ayah aku baru meninggal 3 hari lpas sbb accident tp doc sahkan arwah heart attack..

Aku dilahirkan dlm keluarga yg berada, berpangkat n ada status.. aku anak tunggal n dibesarkan dgn begitu tegas.. ramai yg ckp ‘wahh untung laa jd ank tunggal.. confirm ank manja, confirm nak ape pun dpat..’ aku kdg2 tergelak dgn pemikiran kwn2 aku.. hakikatnya aku sama mcm org lain.. ayah aku x pernah lambakkan duit ringgit dia utk aku.. masa aku sekolah rendah dulu, aku bwk bekal mcm org lain.. duit yg ayah bagi ayah suruh masuk tabung.. kdg2 ayah pesan klu ada kwn2 yg susah share ape yg aku ada dgn kawan..

Bila masuk form 1,aku dpt masuk asrama penuh n aku berubah.. aku yg hidup penuh sopan n protokol, jd nakal.. aku jd sombong n mula pilih kawan.. pendek kata kena kejutan budaya kot.. hahha.. aku penah kena gantung sekolah sebab gaduh dgn kwn..n lastly aku kena tendang dr sekolah tu sbb repeat gaduh dgn budak yg sama.. mula dr hari tu, ayah aku didik aku dgn kekerasan n aku mula melawan.. mula2 sekali aku kena tampar dgn padunya.. rasa mcm x percaya aku kena tampar dgn ayah aku sendiri.. kehidupan aku disekat.. aku x bleh keluar jmpa kwn2, x bleh guna gadjet n tgk tv pun x bleh.. ayah suruh aku belajar 24/7.. even nak beli brg pun ada bodyguard yg escort aku..

1 hari ayah belikan aku PS, mgkn dia kesian tgk aku stress kat umah dah mcm kera dlm zoo.. n aku bleh hadap bnda tu siang mlm kdg2 sampai x mkn.. lastly ayah aku ambik PS tu n bagi aku hammer n suruh aku hancurkan sendiri.. masa tu aku rasa nak pecahkan muka ayah aku dgn hammer tu.. phone n lappy jgn cakap laa.. hancur kena hempas dr tgkat atas..

Tunangkan dengan orang tak kenal

tun

Aku gigih belajar sbb aku nak skor utk SPM.. aku nak result cantik n aku bleh kuar dr rumah tu.. n bila result SPM aku dpt 1 jer B yg lain semua A.. guess what, disebabkan 1B tu aku kena lempang dgn ayah aku n dia ceramah dr malam sampai pukul 3am.. masa tu aku dah mula benci ayah aku.. aku rasa benci giler dgn dia.. aku nekad nak keluar dr umah tu..

Aku dpt masuk matriks n aku mula bercinta.. first time couple so mcm batak laa ckit bila ada org syg kat kita.. aku ke hulu ke hilir dgn bf aku sampai laa aku abis matriks n masuk Uni dkt dgn umah.. bila dah masuk U ayah belikan aku kereta.. so selalu laa aku hilang dr umah.. bila ayah tnya, aku ckp jumpa kwn bincang hal study.. n ayah percayakan aku 100%.. sampai laa 1 mlm, aku keluar umah senyap2 n aku accident dgn kwn aku.. polis call ayah aku n start dr hari tu ayah aku dah x percayakan aku lg.. aku kena bantai mcm aku buat jenayah berat.. n ayah hantar aku pegi overseas.. aku rasa nak bunuh jer ayah aku sebab aku rasa aku xleh nak idup dlm keadaan sakit n terkongkong.. x lama pun aku kat overseas sbb ada hal2 yg teruk jd kat sana n aku balik malaysia.. n mula dr saat aku aku selalu melawan ayah aku.. tali pinggang n tapak tangan dia tu makanan aku hari2.. bila dah selalu kena bantai, dah x rasa pape dah.. n aku rasa mcm seronok cabar ayah aku.. mcm2 jadi pd aku n kebanyakannya berpunca dr salah faham antara aku n ayah aku.. bab duit jgn ckp laa, semua perbelanjaan aku disekat.. n kdg2 bila aku mntk duit, mmg xkan dapat.. tp alhamdulillah aku x ikut trend.. aku pakai ape yg aku ada seadanya..

Minggu lepas dia tunangkan aku dgn org yg aku x kenal.. aku marah sgt n aku mengamuk.. aku pecahkan cermin kereta kesayangan ayah aku.. mulut aku x lepas2 ckp ‘i hate u dad’.. then aku lari dr umah.. ayah aku pujuk aku suruh balik, dia call aku x angkat.. dia beria2 mintak maaf dgn aku.. 3 hari lepas tu baru aku reply n aku ckp aku benci dia.. aku menyesal lahir dr benih dia.. dia cuma jwb dia tau ape yg terbaik utk aku.. n lastly aku decide balik rumah nenek aku.. ayah aku dr kl pergi rumah nenek aku utk jumpa aku n masa tu dia accident.. sebelom accident aku ada call dia tp dia x jwb.. dia cuma wassap aku, dia bgtau dia dah dekat nak sampai.. ayah aku icu 2 hari n meninggal..

Tapi semua dah terlambat

sill

Sekarang dah xde sape bleh control aku, n dah xde sape nak marah aku lagi.. ayah tinggalkan aku mcm tu jer, aku x sempat mintak ampun dgn dia.. now aku xtau mcm mana nak mulakan hidup.. bila ayah aku dah xde, baru aku sedar betapa dia berharga dlm hidup aku tp aku sia2kan dia.. aku selalu anggap dia kejam.. n sorry to share, bila lawyer dah baca wasiat ayah aku rasa mcm kena sambar petir.. setiap sen aset ayah semuanya jd milik aku.. now aku betul2 xtau mcm mana nak teruskan idup aku dgn amanah yg sgt besar.. kwn2 sebaya aku semuanya tgh belajar lg n aku dah kena pikul bnda ni.. dulu lepas arwah mak aku meninggal aku pernah menangis sebab x reti bancuh milo utk minum sendiri.. klu bnda simple pun aku x bleh nak handle, nikan plak aku nak handle bnda besar.. seriously aku buntu, xtau nak start dr mana.. klu bleh aku nak undurkan masa n aku xnak ayah aku meninggal.. aku nak dia ada dgn aku sampai aku bersedia utk pikul tanggungjawab..

Tp betol kata org.. kita akan hargai sesuatu bila bnda tu hilang dr kita.. now aku rindu ayah aku sgt2.. aku rindu setiap bebelan n cara dia didik aku.. tp semua tu dah terlambat.. andai aku diberi peluang kedua, aku cuma nak mintak ampun jer dr dia.. korang hargai laa parents korang..jgn jd mcm aku.. wassalam..

Sumber : IIUM Confessions

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×