berita

Jangan Pakaikan Kasut Pada Baby! – Doktor Pakar Dedah Apa Sebabnya

July 19th, 2016 | by Wan
Kini Trending

ohbulanbaby

Ibu yang mana tak ‘bersemangat’ bila menggayakan anak kesayangan. Semua benda nampak cantik dan kalau boleh nak dipakaikan dekat anak kecil yang mungkin tidak boleh berjalan lagi.

Termasuklah memakaikan kasut walaupun si anak baru nak belajar meniarap! Iyalah ibu mana tak excited kan? Namun menurut doktor pakar, jangan pakaikan kasut kepada bayi. Ini sebabnya.

Jangan pakai kasut pada bayi yang belum berjalan

Screen Shot 2016-07-19 at 1.20.58 AM

Tertarik dgn cara doctor pakar tu Aku pakaikan kasut kat anak aku. Sedia maklum anak aku baru 9 bulan lebih, belum berjalan lg. Masuk je bilik doctor, Doc tak ckp byk.

Terus bukak kasut anak dan suruh aku simpan kasut tu, aku tak ckp byk. Dlm hati doc nak lakukan apa-apa pemeriksaan kot. Dah selesai semua, nak balik dah baru doc terangkan kenapa.

Jgn pakaikan kasut pada baby yg belum berjalan melainkan stokin semata2. Stokin pun perlu longgar. Bg kebebasan pada tulang2 tapak kaki dan jari kaki pada baby. Berjalan pun blom.

Even dah berjalan tanpa pakai kasut pun blom tentu dia lepas. Inikan plak baru blajar berjalan terus nak dipakaikan kasut. Sementara belum berjalan nie, baby suka regangkan tulang2 jari kaki mereka dgn cara baby tu sendiri.

Kaki tak bebas

Screen Shot 2016-07-19 at 1.21.07 AM

Kalau kita perhati baby suka gerakkan jari2 dia, pergelangan kaki dia. Kalau pakai kasut mcm tak bebas. Satu maklumat penting dr doctor pakar tu, aku ambil yg positive.

Nak gayakan baby jgn sampai baby kita terbeban dgn perkara yg blom mampu dia terima. Terima kasih atas info kesedaran tu. Tak perlu lg pakai kasut sbelum tiba masanya.

Nanti baby dah jalan kaki dah kuat. Nak pakaikan kasut boot getah pi kebun tu pun xpe. Nak pakai kasut phua chu kang pun boleh.

Sumber : Iecha Idris

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×