berita

Larangan Merokok Di Premis Makanan Muktamad – Menteri Kesihatan

November 15th, 2018 | by Amat
Isu & Kontroversi

Baru-baru ini, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mengeluarkan arahan larangan merokok di semua premis makanan bermula tahun hadapan. Namun, terdapat beberapa persatuan tidak bersetuju dengan larangan tersebut dan mereka telah membuat demonstrasi aman di depan bangunan Persatuan Pemilik Kedai Kopi Malaysia-Singapura (MSCSPGA), tempoh hari.

Artikel berkaitan: Bukan Rokok Je, Larangan Hisap Vape Di Restoran Juga Perlu Dikuatkuasakan. Setuju?

Menteri Kesihatan, Dr Dzulkefly Ahmad tidak berkompromi dengan desakan mana-mana pihak yang membantah larangan merokok. Hal ini bagi mewujudkan tempat makan awam yang selamat dan tidak berisiko kepada perokok pasif.

Mendahulukan kepentingan awam

Menurut laporan MalaysiaKini, Dr Dzulkefly Ahmad berkata dia tidak akan berkompromi dengan mana-mana desakan pihak yang membantah larangan merokok di semua restoran dan premis makanan yang akan dikuatkuasakan bermula tahun hadapan.

Ini juga adalah bagi mewujudkan suasana yang harmoni dan selamat buat semua lapisan masyarakat bermula dari usia bayi hingga warga tua.

Saya sangat memahami apa yang mereka nyatakan, tapi pendirian kami adalah mendahulukan kepentingan awam dan tidak berkompromi dalam perkara ini.

Perkara itu sudah muktamad dan kami akan bertegas dalam hal ini. Kepada perokok boleh cari tempat lain, tempat makan adalah tempat untuk semua menikmati makanan.

Perlu wujud ruang khas

Tambahnya lagi, larangan merokok ini akan berkuatkuasa bermula 1 Januari 2019, termasuklah di warung-warung makanan di tepi jalan, restoran dan premis makanan awam.

Walaubagaimanapun, ada juga pengusaha premis makanan rela menerima peraturan ini dengan bersyarat di mana kerajaan perlu bersetuju untuk mewujudkan ruang khas merokok untuk pelanggan mereka.

Sumber: MalaysiaKini

SKIP THIS AD ×