berita

Miliki Lebih 1 Juta Followers, Instagram Wawa Zainal Digodam Setelah Terima Email Ini!

April 18th, 2016 | by Wan
Isu & Kontroversi

hil

Kemajuan teknologi yang ada pada hari ini nampaknya telah disalah guna oleh mereka yang tidak bertanggungjawab. Terbaru, akaun Instagram milik Wawa Zainal yang mempunyai lebih setuja pengikut digodam.

Senang-senang je dia ambil akaun Instagram orang ye? Lelaki ini berkongsi bagaimana Wawa Zainal kehilangan akaunnya setelah menerima satu email ini. Bahaya betul!

Kena hacked

Screen Shot 2016-04-18 at 3.02.02 PM

Terdahulu suami kepada Wawa Zainal, Aeril Zafril memaklumkan di Instagram miliknya mengenai hal ini. Beberapa bulan yang lalu, akaun Instagram miliknya turut digodam.

Terima satu email minta verrified account

kena

Namun menurut perkongsian lelaki ini, Wawa Zainal kehilangan akaunnya setelah click link yang diterima menerusi satu email.

Link terbabit meminta Wawa Zainal verrified akaunnya memandangkan dia seorang selebriti dan mempunyai lebih sejuta pengikut. Lepas click je akaun terus hilang dah bertukar nama!

Orang ramai dinasihatkan berhati-hati dengan email tersebut kerana ianya bukan dari pihak Instagram sendiri. Ia lebih kepada satu taktik untuk menggodam akaun yang mempunyai ramai pengikut.

Kebiasaannya hacker ini akan jual akaun tersebut dengan harga yang tinggi tapi ada juga yang pakai sendiri.

Nama telah ditukar

Screen Shot 2016-04-18 at 3.01.50 PMHacker dari luar negara?

ini

Sumber : Aeril Zafrel, Andy Sahlam, Nisa Kay

SKIP THIS AD ×