berita

‘Nak Sangat Masuk Syurga, Usahalah Sendiri’ – Dipaksa Masuk Tahfiz, Pelajar PT3 Kemurungan

February 14th, 2020 | by Azizi Rahman
Kini Trending

Penyakit kemurungan merupakan penyakit yang melibatkan perasaan sehingga membawa kepada kesan negatif terhadap tingkah laku dan pemikiran seseorang. Pesakit akan mudah rasa tertekan, emosi tidak stabil dan cepat ‘naik angin’. Bagi penghidap penyakit ini haruslah segera mendapatkan rawatan dari pakar agar dapat mengurangkan penderitaan yang dialami.

Satu perkongsian melalui Facebook Nomie Mat Lias, menceritakan kisah sedih di mana seorang wanita yang merupakan pesakit kemurungan ini meluahkan bagaimana dia menghidap penyakit tersebut. Perjalanan hidup wanita itu sungguh sedih dan memberi impak terhadap kehidupan sehariannya.

Kemurungan disebabkan ayah meninggal

Kisah ini terjadi semasa dia berada di kafe hospital dan secara tidak langsung seorang wanita duduk bersebelahannya. Pada awalnya, mereka hanya berbual kosong sehinggakan dia bertanya kepada wanita itu tujuan hadir ke hospital. Jawapan yang diberikan wanita itu sungguh mengejutkan apabila dia memberitahu bahawa dia mempunyai temu janji bersama psikiatrik.

13 tahun alami kemurungan

Menurut wanita tersebut, dia mengalami penyakit kemurungan sejak ayahnya meninggal dunia pada tahun 2007. Dia telah menderita penyakit itu selama 13 tahun sehinggakan dia tidak boleh lagi menangis walaupun sedang bersedih. Tambahnya lagi, penyakit kemurungan ini boleh membuatkan seseorang itu terlampau emosi sehingga tidak boleh menahan rasa marah.

Nak masuk syurga, usalah sendiri

Tambah wanita itu lagi, dia turut berkongsi kisah anak buah rakannya yang mengalami kemurungan kerana dipaksa ibu bapa untuk ke asrama tahfiz. Remaja tersebut yang telah pendam lama masalah akhirnya terbongkar selepas dia meluahkan rasa marah kepada ibu bapanya.

Muda lagi dah kena rawatan psikiatrik

Jumpa psikiatrik bukan bermakna gila

Sumber: Nomie Mat Lias

The following two tabs change content below.

Azizi Rahman

Content Champion at Rev Asia Berhad
Semoga dunia kembali pulih!

SKIP THIS AD ×