berita

Rakyat Malaysia Tak Wajib Pandai Cakap Bahasa Melayu? Ini Teguran Sarimah

April 12th, 2021 | by Wan
Kini Trending

Di Twitter ketika ini hangat perdebatan mengenai penggunaan Bahasa Melayu yang dibangkitkan oleh salah seorang pengguna platform media sosial itu. Dakwa lelaki tersebut, di bawah Perlembagaan Persekutuan, tiada keperluan langsung rakyat Malaysia untuk bercakap bahasa Melayu.

Kenyataan itu sekaligus menimbulkan rasa kurang senang dalam kalangan masyarakat yang menganggap ianya sebagai keterlaluan memandangkan Malaysia sebuah negara majmuk berbilang kaum.

Sedar diri

Ciapan tersebut turut menarik perhatian Sarimah Ibrahim yang mengingatkan individu terbabit agar ‘sedar diri’ dan sentiasa ingat di mana bumi di pijak.

Tambah Sarimah, dia berbangga boleh bertutur dalam Bahasa Melayu walaupun hanya bersekolah sehingga darjah 5 di Malaysia sebelum menyambung pengajian hingga tamat di luar negara.

Terdahahulu, ciapan individu tersebut menjadi perdebatan ramai. Ada yang mendakwa nenek moyang mereka yang berbangsa India dan Cina hidup aman damai bersama kaum lain. Lebih menarik, mereka belajar budaya dan adat bangsa lain demi keharmonian hidup bersama.

Sumber: Sarimah Ibrahim

SKIP THIS AD ×