berita

‘Selama Ini Hidupnya Lalai’ – Kisah Iktibar Dari Tragedi Serangan Masjid Di New Zealand

March 17th, 2019 | by Amat
Kini Trending

Hidayah dan petunjuk Allah datang bila-bila masa sahaja, tidak kira dalam apa jua keadaan kita sekali pun. Seperti perkongsian dari pengguna Facebook, Yuhanis Azam, menerima mesej dari ibu kepada seorang sahabatnya ini di Australia.

Sebelum ini sahabatnya itu hanya menunaikan hanya solat Jumaat dan solat Hari Raya sahaja, namun selepas tragedi tembakan di Christchurch, dia mengambil iktibar kerana…

Berebut datang menghadap kepadaNya

Sejak semalam, hampir semua masjid di negeri-negeri Barat jemaahnya bertambah hingga 3 kali ganda.

Sebahagian umat Islam disana yang sebelumnya tidak pernah atau jarang terlihat di masjid, sejak Maghrib semalam hingga Subuh ini berebut datang menghadap kepadaNya.

Mereka memenuhi rumah Allah bukan sekadar untuk menunjukkan solidariti. Lebih jauh lagi, mereka sedang mengadu kepada Allah tentang kezaliman demi kezaliman yang terjadi sejak hari-hari sebelum ini, dengan kemuncaknya semalam di New Zealand.

Sekali gus mereka berdoa, berharap perlindungan, serta pasrahkan segalanya, yang akan terjadi hari ini dan di masa depan, kepadaNya.

Semoga dengan itu Allah mengampuni saya

Teman saya di Australia, yang selama ini hidupnya lalai, mendadak 3 waktu terakhir hadir di saf depan di masjid. Dia terlalu marah. Tapi dengan sebab kemarahan itu rupanya Allah turunkan hidayah.

Ibunya chatting dengan saya pagi tadi. Menangis-nangis bahagia anaknya solat Maghrib, Isyak dan Subuh di masjid. Bahkan sejak semalam terus bermalam di sana. Bertilawah dan banyak merenung. Padahal sebelum ini dia tidak kenal solat kecuali solat Jumaat dan Eid Fitri.

Si anak, dalam kemaksiatan hidup yang selama ini dijalani, ternyata masih menyimpan kecintaan pada Islam dan kaum muslimin. Makanya semalam itu tubuhnya bergetar hebat. Emosinya tidak terbendung, lalu memutuskan ke masjid, menjaganya hingga pagi bersama belasan Muslim lainnya.

Alasan kawan saya tadi sederhana saja:

Serangan semlam kemungkinan besar akan menyebabkan bangkitnya ekstrimis-ekstrimis sayap kanan. Dan pasti rumah-rumah Allah yang akan menjadi sasaran. Jadi kita harus menjaganya hingga suasana reda. Tambahan pula saya ini pendosa. Sudah terlalu banyak dosa saya. Kalau misalnya masjid ini diserang, semoga saya ada ketika itu. Lalu saya menghentikan serangan tersebut atau gugur di tangannya sebagai syuhada. Mana saja yang menjadi takdir Allah, saya sudah siap sedia. Semoga dengan itu Allah mengampuni saya

-Kiriman daripada seorang sahabat dari Indonesia yang berada di luar negara-

Sumber: Yuhanis Azam

SKIP THIS AD ×