berita

Wanita Perlu Ambil Serius Terhadap Period Tidak Seimbang. Penyakit Ini Mungkin Merbahayakan Anda.

March 4th, 2018 | by Amat
Make-It-Senang

Ada pelbagai jenis haid yang sering dialami oleh kaum wanita. Keragaman tersebut berada di kitaran jedah waktu haid, warna darah menstruasi hingga tekstur darah yang bervariasi. Malah, kelainan ini memiliki tahap perbezaan yang beraneka ragam iaitu normal, sedang dan boleh membahayakan. Rasa sakit yang dialami ketika haid juga adalah berbeza bagi setiap individu.

Kadang-kadang kitaran haid yang dialami wanita adalah tidak menentu. Tapi pernahkah anda tahu tentang penyakit Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS)? Ini merupakan penyakit yang mungkin membahayakan kesihatan wanita. Kaum wanita wajib untuk tahu penyakit ini ye.

Apa itu PCOS?

Pernah tak anda disoal, “Kenapa belum ada anak?”, “Kenapa asyik berjerawat?” dan “Kenapa senang naik berat badan tapi susah nak turun?”. Jika anda mengalami masalah sebegini, maka, anda wajib perlu tahu apa itu Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS).

Hormon tidak seimbang

Pernah alami tanda ini?

Segera jumpa doktor

Jika anda mengalami tanda-tanda awal sebegini, maka, segeralah dapatkan nasihat doktor atau pakar di hospital. Ini adalah faktor horman anda tidak seimbang dan boleh menyebabkan penyakit semakin serius jika tidak dirawat segera.

Credit: Khairunaim

SKIP THIS AD ×