berita

Zed Zaidi Kena Dakwa Di Mahkamah, Sebar Berita Palsu Penularan Covid-19

February 21st, 2020 | by Amat Larbsib
Isu & Kontroversi

Ramai yang tidak sedar bahawa penyebaran berita palsu boleh memberi impak negatif kepada negara termasuk menimbulkan keresahan masyarakat, menimbulkan kebencian dan lebih teruk lagi boleh mengakibatkan huru-hara.

Presiden Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) iatu Zed Zaidi sebelum ini pernah membuat kenyataan mengenai wabak Covid-19 di media sosial sehingga menyebabkan kerisauan kepada orang ramai.

Didakwa kongsi berita palsu

Memetik laporan Malaysia Kini, Zed Zaidi bersama empat lagi individu telah berkongsi maklumat palsu mengenai Covid-19 di media sosial.

Zed Zaidi telah berkongsi maklumat itu melalui laman breakyourownnews.com dimana pengguna boleh memasukkan teks dan gambar dalam template yang disediakan bagi menghasilkan imej seakan-akan berita.

Aplikasi berita boleh buat apa saja

Akibat daripada tindakan demikian, dia turut dikecam netizen meskipun berniat sebagai bahan sendaan. Bagaimanapun, Zed Zaidi tampil dengan untuk membela diri dengan mendakwa dia sememangnya mengetahui perkongsian itu adalah berita palsu.

Memang benda tu kita tahu aplikasi berita yang boleh buat apa saja. Takkan la saya tak tahu tu berita palsu. Apa yang saya cuba buat adalah nak pautkan berita yang dibuat dengan gambar-gambar banyak pakai topeng muka sebab nak link saya pakai topeng tu.

Zaidi Zaidi hari ini bersama empat lagi individu didakwa di mahkamah pagi tadi atas pertuduhan membuat kenyataan palsu mengenai Covid-19 itu.

Sumber: Malaysia Kini

×