berita

KMM Nafi Kematian Pegawai Polis Yang Didakwa Meninggal Dunia Selepas Terima Suntikan Kedua Vaksin Covid-19

April 5th, 2021 | by Amat
Kini Trending

Seorang pegawai polis yang sebelum ini didakwa meninggal dunia selepas menerima suntikan kedua vaksin Covid-19 di Hospital Gerik, Perak cetus cemas dalam kalangan netizen. Bagaimanapun, menerusi laporan Kementerian Kesihatan Malaysia menyangkal dakwaan berhubung isu kematian seorang pegawai polis itu.

Artikel berkaitan: Juruteknologi Makmal Meninggal Dunia Di Perlis Bukan Kerana Vaksin Covid-19

Artikel berkaitan: Kematian Jururawat Di Pulau Pinang Bukan Sebab Vaksin Covid-19

Penafikan dakwan kematian pegawai polis

Gambar hiasan

Jabatan Kesihatan Negeri Perak menafikan penularan berita mengenai isu kematian seorang pegawai polis yang telah menerima dua suntikan dos vaksin Covid-19 baru-baru ini. Hasil siasatan mendapati pegawai polis berusia 50 tahun itu mempunyai sejarah penyakit darah tinggi dan kencing manis.

Semasa penerimaan vaksin Corminaty dos pertama pada 13 Mac 2021, pesakit tidak mengadu sebarang gejala. Begitu juga selepas menerima dos vaksin kedua pada pagi 3 April 2021 jam 9 pagi, tiada bergejala selepas 30 minit pemerhatian.

Pegawai polis tersebut mengadu sakit pada waktu tengahari dan telah diberi rawatan awal di Hospital Gerik, seterusnya dipindahkan ke Unit Rawatan Jantung Hospital Taiping. Pesakit mengalami Myocardial Infarct (sakit jantung). Keadaan pesakit sekarang adalah stabil.

Sumber: Kementerian Kesihatan Malaysia

SKIP THIS AD ×